24.3.09

ΗΠΑ: 10,9 τρισ. δολ. για να σωθεί η οικονομία

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εισαγάγει μια πρωτοφανή σειρά μέτρων για να διασώσει την οικονομία και να σταθεροποιήσει τον τραπεζικό κλάδο, με τα οποία «τζογάρει» 10,926 τρισεκατομμύρια δολάρια από χρήματα των φορολογούμενων πολιτών. Ενδεχομένως, μάλιστα, να χρειαστεί η Federal Reserve να τυπώσει χρήμα για την ευόδωση των σχεδίων της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, πάντως, τα κεφάλαια που έχουν πράγματι δοθεί είναι πολύ λιγότερα από όσα έχουν δεσμευτεί και εντέλει υπάρχει κι ένα σημαντικό κομμάτι χρημάτων το οποίο πιθανόν να ανακτηθεί. Στον κατάλογο που ακολουθεί, το πρακτορείο Thomson Reuters παραθέτει αναλυτικά τα σχέδια που έχουν εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα και το Ταμείο Εγγυοδοσίας και τα ποσά που διακυβεύονται - είτε πρόκειται για δαπάνες, είτε για δάνεια, είτε για δεσμεύσεις. Τα αναφερόμενα μεγέθη αφορούν στο ανώτερο όριο των εκτιμήσεων. Ωστόσο, επειδή κάποια προγράμματα δεν έχουν συγκεκριμένα όρια, το ποσό που αναφέρεται αφορά στα κεφάλαια που έχουν δεσμευτεί.
Στο σύνολο δεν περιλαμβάνονται τα 750 δισ. δολ. νέας βοήθειας προς τις τράπεζες που υπάρχουν στο σχέδιο προϋπολογισμού το οποίο κατέθεσε ο Πρόεδρος κ. Barack Obama τον Φεβρουάριο, αλλά δεν έχουν ζητηθεί επισήμως.

Εγγυήσεις του FDIC
• Έως 1,9 τρισ. δολ. σε εγγυήσεις του Ταμείου Εγγυοδοσίας (Federal Deposit Insurance Corp.), στα οποία περιλαμβάνονται 1,4 τρισ. σε senior unsecured debt που έχουν εκδώσει τράπεζες και 500 δισ. δολ. σε καταθετικούς λογαριασμούς συναλλαγών, τους οποίους κατά κανόνα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για τη μισθοδοσία.
Στήριξη FED για αγορές στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων
• Έως 1,6 τρισ. δολ. από τη Fed για τη στήριξη των αγορών στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων, που περιλαμβάνει αγορές έως 600 δισ. δολ. χρεογράφων και τιτλοποιημένων στεγαστικών τα οποία έχουν εκδόσει οι ημικρατικές υπηρεσίες στεγαστικής πίστης. Τώρα εισάγει, με την υποστήριξη του υπουργείου Οικονομικών, μηχανισμό πιστωτικής διευκόλυνσης 200 δισ. δολ. για τη στήριξη της καταναλωτικής πίστης, δηλαδή καταναλωτικών δανείων, αγοράς αυτοκινήτου, φοιτητικών δανείων και πιστωτικών καρτών, που αναμένεται να φτάσει στο 1 τρισ. δολ.
Μηχανισμός της FED για χρηματοδότηση εταιρικών ομολόγων
• Έως 1,8 τρισ. δολ. για αγορές εμπορικών ομολόγων κορυφαίας αξιολόγησης από τη Fed, μέσω μηχανισμού που εισήχθη τον Οκτώβριο. Η Fed δεν σκοπεύει να αγοράσει τόσο μεγάλο μέγεθος, που εκπροσωπεί όσα θα μπορούσαν να πωλήσουν οι συμβατοί εκδότες, με εκδόσεις 1 δισ. δολ. έκαστος.
Πιστωτικές δεσμεύσεις με discount window της FED
• Απεριόριστη δέσμευση για δανεισμό μέσω discount window από τη Fed προς τις τράπεζες και τους χρηματιστές. Οι πιστώσεις αυτού του μηχανισμού είχαν φτάσει στα 135,34 δολ. στις 18 Μαρτίου.
Μηχανισμός κεφαλαίων FED για επενδυτές αγοράς χρήματος
• Έως 600 δισ. δολ. για αγορές από τη Fed commercial paper και certificates of deposit δολαρίου, υπό τον μηχανισμό Money Market Investor Funding Facility. Έως τις 18 Μαρτίου η Fed δεν είχε τίποτα σε αυτόν τον μηχανισμό.
Μηχανισμός FED «Term Auction Facility» (TAF)
• Έως 600 δισ. δολ. σε δάνεια του μηχανισμού Term Auction διατίθενται μέσω 15νθήμερων δημοπρασιών 150 δισ. δολ. Έως τις 18 Μαρτίου εκκρεμούσαν πιστώσεις TAF 468,59 δισ. δολ.
Μηχανισμός FED «Term Securities Lending Facility» (TSLF)
• Έως 200 δισ. δολ. σε πιστώσεις προς τους primary dealers διάρκειας 28 ημερών με εγγύηση χρεόγραφα κάθε τύπου επενδυτικής βαθμολογίας. Η Fed σκοπεύει να διαθέσει το ποσό μέσω έξι δημοπρασιών της τάξης των 25 δισ. δολ. και 37,5 δισ. δολ. τον Μάρτιο.
Γραμμές ανταλλαγής νομισμάτων της FED
• Απεριόριστες έκτακτες γραμμές ανταλλαγής νομισμάτων (currency swap) με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις Τράπεζες της Αγγλίας, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας. Η Fed διατηρεί επίσης γραμμές ανταλλαγής με 10 ακόμη κεντρικές τράπεζες. Στις 18 Μαρτίου η Fed είχε 329 δισ. σε ξένο συνάλλαγμα γι' αυτές τις συμφωνίες.
Πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης του κ. Β. Obama
• Ο Πρόεδρος Obama υπέγραψε στις 17 Φεβρουαρίου πρόγραμμα ύψους 787 δισ. δολ. για τη δημοσιονομική στήριξη, που περιλαμβάνει 287 δισ. δολ. σε έκτακτες φορολογικές απαλλαγές και 500 δισ. δολ. σε δαπάνες υποδομής, ερευνών, ενεργειακών έργων, απασχόλησης και καταπολέμησης της φτώχειας.
Το πρόγραμμα Τroubled Asset Relief Program (TARP) του ΥΠΟΙΚ
• Το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει 700 δισ. δολ. για την τόνωση του χρηματοοικονομικού συστήματος: σχεδόν 200 δισ. δολ. για επενδύσεις σε προνομιούχες τραπεζικές μετοχές, 29,8 δισ. δολ. για βοήθεια στις αυτοκινητοβιομηχανίες, τους αντιπροσώπους τους και τους πιστωτικούς βραχίονές τους και 110 δισ. δολ. σε επιπλέον κεφάλαια για την American International Group, τη Citigroup και την Bank of America.
Δάνεια στην AIG εκτός TARP
• Εκτός από τα 70 δισ. δολ. σε επενδύσεις κεφαλαίου του TARP, η AIG εξασφάλισε πιστωτική γραμμή 60 δισ. δολ. από την κυβέρνηση και δάνεια έως 52 δισ. δολ. για τα ενεργητικά που μεταφέρονται στη Fed.
Επενδυτικό ταμείο ιδιωτικών επενδύσεων του ΥΠΟΙΚ
• Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι εισάγει δημόσιο - ιδιωτικό επενδυτικό ταμείο (Public - Private Investment Program), το οποίο θα αγοράσει «τοξικά» ενεργητικά ύψους από 500 δισ. δολ. έως 1 τρισ. δολ. από τις τράπεζες, καθιερώνοντας έτσι τιμές αναφοράς (benchmark). Η κυβέρνηση θα προσφέρει δάνεια σε ιδιωτικά επενδυτικά funds για να αγοράσουν τα ενεργητικά.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/483759/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: