30.3.09

***Ανάκαμψη από το τέλος του 2010 «βλέπουν» οι ηγέτες της G20

Στη στήριξη των τραπεζών, την αύξηση των δαπανών και σε περισσότερα χρήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ελπίζουν οι ηγέτες της G20, προκειμένου να απεγκλωβίσουν την παγκόσμια οικονομία από την ύφεση μέχρι το τέλος το 2010, σύμφωνα με έκθεση της G20 που αναρτήθηκε σήμερα στη διαδικτυακή σελίδα των Financial Times.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση των 24 σημείων, που δημοσιοποιείται λίγες ημέρες προτού ξεκινήσει η σύνοδος της G20 στο Λονδίνο, η υπάρχουσα δημοσιονομική επεκτατικότητα θα αυξήσει τις παγκόσμιες εκροές τουλάχιστον κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες και θα δημιουργήσει περισσότερες από 20 εκατ. θέσεις εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Είμαστε αποφασισμένοι να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη τώρα, να αντισταθούμε στον προστατευτισμό και να αναμορφώσουμε τις αγορές και τους θεσμούς μας για το μέλλον», αναφέρεται στην έκθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT. «Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε το γεγονός ότι μια τέτοια κρίση δεν θα επαναληφθεί», συνεχίζεται στο ίδιο κείμενο.
Οι χώρες της G20 δεσμεύονται επίσης «να τακτοποιήσουν στρατηγικές εξόδου από τις αναγκαίες επεκτατικές πολιτικές, εργαζόμενες από κοινού για να αποτραπούν ακούσιες συνέπειες επί των άλλων».
Αμοιβές στελεχών και μπόνους απαιτούν την ανάλογη απόδοση, την ουσιαστική ανάπτυξη και την αποφυγή της έκθεσης σε υπερβολικό κίνδυνο, αναφέρεται στο κείμενο.
Όσον αφορά στον χρυσό, θα ζητηθεί από το ΔΝΤ να καταθέσει προτάσεις για να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη από τις συμφωνημένες πωλήσεις χρυσού στη βοήθεια και στήριξη των φτωχών χωρών.
Εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας και του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

No comments: