31.3.09

ΟΟΣΑ: Συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 4,3% το 2009

Με ρυθμό μεγαλύτερο από τον αρχικώς προβλεπόμενο θα συρρικνωθεί η παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος προειδοποίησε για εκτίναξη της ανεργίας και την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δήλωσε ότι τα 30 κράτη μέλη του θα δουν τις οικονομίες τους να συρρικνώνονται κατά 4,3% το τρέχον έτος –ποσοστό σαφώς υψηλότερο από την εκτίμηση Νοεμβρίου της τάξεως του 0,4%. Η παροχή πακέτων κινήτρων είναι επιβεβλημένη, δήλωσε ο οργανισμός, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα Μεγάλη Ύφεση ανάλογη με αυτή της δεκαετίας του 1930.

Η προοπτική περαιτέρω συρρίκνωσης της οικονομίας κρύβει πολύ σοβαρούς κινδύνους, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη την εξάντληση των περιθωρίων από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες και την ανάληψη πιο επιθετικών μέτρων, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.

«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο της πλέον βαθιάς και συγχρονισμένης ύφεσης της εποχής μας, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης η οποία επιδεινώνεται από την κατάρρευση του διεθνούς εμπορίου», συμπληρώνει.

«Εκτιμούμε ότι η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα ενταθεί το τρέχον έτος, μέχρις ότου οι πολιτικές δημιουργήσουν σταδιακά το έδαφος για ανάκαμψη εντός του 2010», αναφέρει η έκθεση.

«Η προοπτική περαιτέρω υποχώρησης ελλοχεύει πολλούς κινδύνους», σημειώνει ο ΟΟΣΑ, ο οποίος κρίνει ότι η περαιτέρω εξασθένιση της οικονομίας υπονομεύει τη βιωσιμότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τα ωθεί σε περικοπή των πιστώσεων πολύ μεγαλύτερη από το αναμενόμενο.

Η ύφεση αναμένεται να οδηγήσει σε έξαρση της ανεργίας, η οποία υπολογίζεται από τον ΟΟΣΑ ότι θα κορυφωθεί στη διάρκεια του 2010 ή στις αρχές του 2011 αγγίζοντας διψήφια νούμερα σε πολλές χώρες για πρώτη φορά μετά την αρχή της δεκαετίας του 1990.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/31/1647813.htm

No comments: