26.3.09

***Το σχέδιο Γκάιτνερ είναι ιδιαιτέρως ελαττωματικό

δηλώνει ο Στίγκλιτζ

Η απαλλαγή των τραπεζών από τα «τοξικά περιουσιακά στοιχεία» θα ληστεύσει τους Αμερικανούς, τόνισε

Reuters

Το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης να απαλλάξει τις τράπεζες από τα «τοξικά περιουσιακά στοιχεία» τους θα ληστεύσει τους Αμερικανούς. Αυτό θα συμβεί γιατί θα τους εκθέσει σε υπερβολικό κίνδυνο και ενδεχομένως να μην αποδώσει αποτελέσματα για όσο διάστημα η οικονομία παραμένει εξασθενημένη, δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ. «Το σχέδιο Γκάιτνερ είναι ιδιαιτέρως ελαττωματικό», επεσήμανε ο βραβευμένος πανεπιστημιακός σε συνέντευξή του στο Reuters. Επισημαίνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, κατήρτισε πρόγραμμα, βάσει του οποίου θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των φορολογουμένων ως εγγύηση για το ενδεχόμενο να υποχωρήσει η αξία «τοξικών περιουσιακών στοιχείων» ύψους 1 τρισ. δολαρίων. Παράλληλα, σε ενδεχόμενη αύξηση της αξίας τους ή πιθανά κέρδη το όφελος θα καρπωθούν ιδιώτες επενδυτές, υπογράμμισε ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ. «Ειλικρινά αυτό μεταφράζεται σε κλοπή των χρημάτων των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν πιστεύω ότι, όταν εφαρμοστεί, θα αποδώσει τα αναμενόμενα», προσέθεσε ο νομπελίστας. «Βασικός λόγος της προβλεπόμενης αποτυχίας του είναι ότι θα προκαλέσει οργή, δεδομένου ότι τοποθετεί σε μεγάλο βαθμό τις ζημίες στους ώμους των πολιτών». Ακόμα κι αν με το πρόγραμμα Γκάιτνερ τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απαλλαγούν από επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, οι ανησυχίες θα παραμένουν σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες -ακόμα και μετά την «κάθαρση»- μπορεί και πάλι να αρνηθούν να χορηγήσουν δάνεια. Η δε προοπτική να επιβληθεί υψηλότερη φορολογία, ώστε να χρηματοδοτηθούν τα ποικίλα κρατικά προγράμματα τόνωσης, πιθανώς να κλονίσουν περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών καταναλωτών.
Επιφυλάξεις έχουν εκφράσει και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου, τονίζοντας ότι τα κίνητρα που προσφέρει η κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσουν τελικά στο να δοθεί άνω του 90% των πόρων σε ιδιώτες επενδυτές για να μπορέσουν να εξαγοράσουν τα «τοξικά». Κατά τον Τζόζεφ Στίγκλιτζ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Ν. Υόρκης και πρώην ανώτατο οικονομολόγο της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα κίνητρα της κυβέρνησης Ομπάμα είναι «παράλογα». Επιπλέον, απευθύνει έκκληση στους ηγέτες των κρατών-μελών της «Ομάδας των Είκοσι» (G20), οι οποίοι συναντώνται στις αρχές Απριλίου στο Λονδίνο, να δεσμευθούν στο να διαθέσουν περισσότερους πόρους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιπροσθέτως, επεσήμανε ότι η Κίνα θα πρέπει να απολαμβάνει περισσότερα δικαιώματα ψήφου στο ΔNT.
«Οι φωνές των αναπτυσσόμενων χωρών και των χωρών όπως η Κίνα, οι οποίες θα διαθέσουν πολλά χρήματα, πρέπει να ακουστούν», τόνισε ο βραβευμένος ακαδημαϊκός. Σημειωτέον ότι η Κίνα θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις για να μπορέσει να επιτύχει τον στόχο του 8% στην οικονομική της ανάπτυξη, αλλά το μείζον θέμα είναι ότι τουλάχιστον η κινεζική οικονομία επεκτείνεται, δήλωσε ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ. Τέλος, σχολίασε θετικά την πρόταση του διοικητή της Λαϊκής Τραπέζης της Κίνας για αναθεώρηση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_25/03/2009_308816

No comments: