30.3.09

Δοκιμάζονται και οι εργολάβοι

Προβλήματα με σφράγισμα επιταγών από κάποιους προμηθευτές του, τα οποία προς το παρόν ελέγχονται έστω με δυσκολία, αντιμετωπίζει μεγαλοεργολάβος, η εταιρία οικιστικής ανάπτυξης του οποίου αναπτύχθηκε εντυπωσιακά μετά το 1998. Η εταιρία λάμβανε δανεισμό ανά project ανάπτυξης κατοικιών με αποτέλεσμα να αρχίσουν να σφραγίζονται επιταγές στα καταστήματα. Κάποιες μεγάλες τράπεζες κινήθηκαν γρήγορα μηδενίζοντας την έκθεσή τους σε δάνεια, επιτείνοντας το πρόβλημα ρευστότητας της εταιρίας η οποία φημολογείται ότι διαθέτει περί τις 500 απούλητες νέες κατοικίες στο λεκανοπέδιο Αττικής. Τα προβλήματα ρευστότητας προς το παρόν αντιμετωπίζονται, αλλά η άπνοια στις πωλήσεις της στερεί πολύτιμες ταμειακές ροές.
Σε μια περίοδο όπου οι αδιάθετες νεόδμητες κατοικίες υπολογίζονται σε 200 χιλιάδες, ενδεχόμενη κατάρρευση ενός μεσαίου μεγέθους εργολάβου θα σημάνει σύμφωνα με την αγορά και το πρώτο κύμα ισχυρής διόρθωσης στα ακίνητα στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Εταιρία ανάπτυξης εμπορικών ακινήτων με αντίστοιχα προβλήματα ρευστότητας, υπό την πίεση της παραγωγής ταμειακών ροών για να αντιμετωπίσει δάνεια που ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ, προχωρά κατά τους τελευταίους μήνες σε bazaar ιδιόκτητων ακινήτων.

Σημειώνεται ότι προστασία από τους πιστωτές της ζήτησε πρόσφατα η κρητική εταιρία ανάπτυξης παραθεριστικών κατοικιών Hellenic Homes εξαιτίας προβλημάτων άμεσης ρευστότητας. Οι αδιάθετες κατοικίες της είναι πολλαπλάσιας αξίας από τις απαιτήσεις των πιστωτών της και το πρόβλημα ρευστότητας προέκυψε από τη στιγμή που ακυρώθηκε ένας σημαντικός αριθμός πωλήσεων εξοχικών κατοικιών από Βρετανούς και άλλους ξένους πελάτες της.
Η Hellenic Homes κατασκευάζει και προωθεί κατά κύριο λόγο στις αγορές του εξωτερικού οργανωμένα συγκροτήματα αλλά και μεμονωμένες εξοχικές κατοικίες. Εντός του 2008 είχε σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 60 εκατ. ευρώ που περιλάμβανε την κατασκευή περίπου 270 κατοικιών, εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές είχαν προπωληθεί.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/486783/Article.aspx

No comments: