27.4.09

Στο -5% το ιδανικό επιτόκιο της Fed

Το -5% θα ήταν το ιδανικό επιτόκιο για την αμερικανική οικονομία υπό τις παρούσες συνθήκες, σύμφωνα με την ανάλυση που καταρτίστηκε για εσωτερική χρήση από τη Fed εν όψει της τελευταίας συνεδρίασης χάραξης πολιτικής. Η ανάλυση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ βασίστηκε στην προσέγγιση του κανόνα Taylor, με την οποία υπολογίζεται το ιδανικό επιτόκιο βάσει της ανεργίας και του πληθωρισμού.
Παρότι μια κεντρική τράπεζα δεν είναι δυνατό να μειώσει τα επιτόκιά της κάτω από το μηδέν, η έρευνα υποστηρίζει ότι η Fed θα πρέπει να εφαρμόσει ασυνήθιστες πρακτικές με στόχο την παροχή κινήτρων, ακόμη και εάν χρειαστεί να παρέχει κίνητρα που ισοδυναμούν με επιτόκιο αρνητικού προσήμου.
Το προσωπικό της Fed προέβη σε μια εκτίμηση του είδους και του μεγέθους των πρωτότυπων αυτών μέτρων που θα μπορούσε να διασφαλίσει το ζητούμενο επίπεδο των κινήτρων. Υποστηρίζουν ότι η Fed πρέπει να αυξήσει τις αγορές στοιχείων ενεργητικού ακόμη περισσότερο από τα 1.150 δισ. δολάρια που ενέκριναν οι αρμόδιοι στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης, με τα οποία θα αγοραστούν –μεταξύ άλλων– και κρατικά ομόλογα.
Παρότι η εκτίμηση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας δεν πρόκειται να μεταβληθεί έως την επόμενη συνεδρίαση εντός της εβδομάδας, η Fed δεν αναμένεται να εκπονήσει νέα προγράμματα κατά τη συνεδρίαση, κυρίως λόγω του ότι δεν είναι διατεθειμένη να υποβαθμίσει άμεσα τις εκτιμήσεις της για την αμερικανική οικονομία.
Σε αντίθεση με τα στελέχη της Fed που θεωρούν ότι οι κίνδυνοι που απειλούν την αμερικανική οικονομία έχουν εν μέρει μετριαστεί, οι υπεύθυνοι χάραξης στρατηγικής πιστεύουν ότι σε συνολικό επίπεδο οι κίνδυνοι έχουν ενταθεί. Η διάσταση αυτή των απόψεων ίσως θέσει τις προϋποθέσεις για μια πιο διεξοδική συζήτηση σχετικά με το πλαίσιο εντός του οποίου θα εκπονηθεί η στρατηγική της Fed για έξοδο από την κρίση.
Πηγή: The Financial Times

No comments: