24.4.09

ΗΠΑ: Επιτροπή θα διερευνήσει τα αίτια της οικονομικής κρίσης

Τη δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα είναι επιφορτισμένη με την εξέταση των αιτίων της οικονομικής κρίσης, κατά τα πρότυπα της επιτροπής που συγκροτήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ενέκρινε σήμερα η αμερικανική Γερουσία.
«Ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε την αντικειμενική αποτίμηση των σφαλμάτων που διαπράχθηκαν είναι να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να αντιληφθούμε τι λειτούργησε καλά, τι δεν λειτούργησε και τι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει για να αποφύγουμε όλα αυτά», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζόνι Άιζακσον, που είχε τη πρωτοβουλία για την πρόταση.
Η νέα επιτροπή θα έχει στη διάθεσή της διάστημα 18 μηνών για να εξετάσει τα αίτια της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης μετά τη Μεγάλη Υφεση του 1930 και να διαμορφώσει προτάσεις ώστε να αποφευχθεί η επανάληψή της στο μέλλον.
Θα μπορεί επίσης να γνωστοποιεί κάθε παραβίαση του νόμου από θεσμούς ή ιδιώτες προς το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η επιτροπή θα απαρτίζεται από οικονομικούς εμπειρογνώμονες, από βουλευτές και γερουσιαστές, ρεπουμπλικανούς και δημοκρατικούς, κατά τα πρότυπα της επιτροπής που συγκροτήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Η δημιουργία της επιτροπής πρέπει να λάβει την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,8% το 2009. Η ανάκαμψη δεν αναμένεται πριν από το 2010 και θα γίνει με αργούς ρυθμούς.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ, ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ;

No comments: