25.4.09

Σε τροχιά ανάκαμψης πλέον η βρετανική αγορά κατοικίας

Θετικά είναι τα μηνύματα των τελευταίων εβδομάδων από την αγορά κατοικίας της Βρετανίας, η οποία έχει τεθεί σε τροχιά πτώσης από τον Ιούλιο του 2007. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Rightmove, οι ζητούμενες τιμές πώλησης των κατοικιών συνέχισαν και τον Απρίλιο την ανοδική τους πορεία, κάτι που συνέβη για τρίτο διαδοχικό μήνα. Οι πωλητές αύξησαν τις ζητούμενες τιμές κατά 1,8% έναντι του Μαρτίου σε 222.000 στερλίνες κατά μέσο όρο, μέγεθος που συνιστά τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 14 μηνών. Εξαίρεση αποτέλεσε το Λονδίνο, όπου συνεχίστηκε η υποχώρηση και τον Απρίλιο (-3,2%).

Οπως ανέφερε η Rightmove, η άνοδος των τιμών για τρίτο μήνα στη σειρά σημαίνει ότι η αγορά έχει πλέον ολοκληρώσει τον καθοδικό της κύκλο και πλέον επανέρχεται η αισιοδοξία. Βέβαια, οι τιμές παραμένουν χαμηλότερες κατά 7,3% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2008, ενώ τον Μάρτιο υπολείπονταν κατά 9% από το προηγούμενο έτος. Κρίσιμος παράγοντας για τη διατήρηση αυτού του θετικού κλίματος είναι η αναζωπύρωση του τραπεζικού δανεισμού. Προς το παρόν, οι χορηγήσεις βρίσκονται μόλις στο 1/3 του μέσου όρου της πενταετίας 2002-2007. Θετικά στην τόνωση της αγοράς κατοικίας έδρασε και η απόφαση, τον Απρίλιο, της Τράπεζας της Αγγλίας να προχωρήσει στη μείωση του επιτοκίου σε μόλις 0,5%, που αποτελεί ρεκόρ.

Ετσι, αυξήθηκε κατά 13% και ο αριθμός των πωλητών τον Απρίλιο (έναντι του προηγούμενου μήνα), καθώς ανήλθε σε 22.000 την εβδομάδα. Βέβαια, παρέμεινε 19% χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2008, δείγμα της διόρθωσης που έχει συντελεστεί στην κτηματαγορά της Μεγάλης Βρετανίας.

Εκτός από τη Rightmove και το RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors) είχε προβεί νωρίτερα σε ανάλογα συμπεράσματα βελτίωσης του κλίματος. Σύμφωνα με τους ορκωτούς εκτιμητές (RICS), οι τιμές συνέχισαν να υποχωρούν τον Μάρτιο, αλλά με σαφώς χαμηλότερο ρυθμό έναντι του προηγούμενου μήνα. Ταυτόχρονα, ο μέσος αριθμός πωληθέντων κατοικιών ανά εκτιμητή αυξήθηκε σε 9,7 από 9,6, κάτι που είχε να συμβεί από το 2007.

Σύμφωνα με το RICS, οι αγοραστές έχουν επιστρέψει και οι αγοραπωλησίες καταγράφουν άνοδο. Πλέον, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα χειρότερα είναι πλέον παρελθόν για την αγορά κατοικίας της χώρας, καθώς η κρίση έχει ξεκινήσει να εμφανίζει σημάδια κορεσμού. Υπενθυμίζεται ότι μετά το 10ετές ράλι των προηγούμενων χρόνων, οι τιμές των κατοικιών της Μεγάλης Βρετανίας υποχωρούν συνεχώς από τα μέσα του 2007, για να βρεθούν σήμερα στα επίπεδα του 2004.

Με βάση στοιχεία για τον μήνα Φεβρουάριο, οι αξίες ήταν χαμηλότερες κατά 16,5% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Ωστόσο, από τον Μάρτιο και μετά καταγράφονται συνεχώς θετικά στοιχεία. Για παράδειγμα, η ένωση κατασκευαστών (Nationwide Building Society) τόνισε ότι οι τιμές ενισχύθηκαν τον Μάρτιο για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2007. Αντίστοιχα και οι εγκρίσεις νέων στεγαστικών δανείων σημείωσαν άνοδο τον προηγούμενο μήνα, και πλέον εκτιμάται ότι η κρίση βρίσκεται στο τέλος της.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_25/04/2009_312136

No comments: