21.4.09

leading

Εχθές ο S&P500 έκλεισε στο -4%. Η πληροφορία που ενσωματώθηκε στις τιμές ήταν η ακόλουθη:
Πτώση 0,3%, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, εμφάνισε ο σύνθετος δείκτης leading indicators το Μάρτιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα το Conference Board.
Το μέγεθος του Μαρτίου έπεται του ανοδικά αναθεωρημένου -0,2% του Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τον ένατο συνεχή μήνα που ο δείκτης δεν καταφέρνει να σημειώσει θετική μεταβολή.
Έξι από τους δέκα δείκτες που τον απαρτίζουν υποχώρησαν το Μάρτιο, τρεις ενισχύθηκαν και ένας διατηρήθηκε αμετάβλητος.
Η μεγαλύτερη θετική συνεισφορά προήλθε από την πραγματική προσφορά χρήματος.
«Η ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με μικρότερη ωστόσο ένταση» σημείωσε ο Ken Goldstein, επικεφαλής οικονομολόγος του Conference Board.
http://www.capital.gr/Wall.asp?id=718444



Ύστερα από μια βραδύτερη πτώση [πάντως πτώση] του δείκτη τον Φεβρ.'09 (ανακοίνωση το Μάρτιο '09), οι αγορές προεξόφλησαν ότι η υφεσιακή περίοδος επιβραδύνεται και σιγά-σιγά κινούμαστε προς την οικονομική ανάπτυξη.
Η χθεσινή όμως ανακοίνωση των σύνθετων αυτών δεικτών καθώς και η επίσημη ομολογία του οικονομολόγου του Conference Board απομακρύνουν και πάλι την λήξη της ύφεσης.


Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο δείκτης αυτός σηματοδοτεί την πορεία της οικονομίας έξι με εννέα μήνες μπροστά.


Τώρα, πως η μεγαλύτερη από το Β'ΠΠ πόλεμο ύφεση αναμενόταν πριν από ένα μήνα να κρατούσε λιγότερο από το μέσο όρο των μεταπολεμικών υφέσεων και μόνο 50% της διάρκειας της "μικρότερης ύφεσης από το Β'ΠΠ", που ήταν εκείνη του 2001, είναι ένα πολύ καλό κι αισιόδοξο ερώτημα!

leading indicator
An economic indicator that changes before the economy has changed. Examples of leading indicators include production workweek, building permits, unemployment insurance claims, money supply, inventory changes, and stock prices. The Fed watches many of these indicators as it decides what to do about interest rates.
Index of Leading Indicators - by wiki

No comments: