29.5.09

***Ζοφερές υποθέσεις από τα τεστ αντοχής στη Βρετανία

Ως τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 60 χρόνων φαίνεται πως θεωρεί η Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βρετανίας (FSA) την τρέχουσα διεθνή κρίση, εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν του τις υποθέσεις που περιλαμβάνονται στη μεθοδολογία των «τεστ αντοχής».

Η FSA δήλωσε ότι το σενάριο που χρησιμοποιείται στα εν λόγω τεστ προβλέπει μια «πιο σφοδρή και παρατεταμένη επιβράδυνση από αυτή που έπληξε τη Βρετανία τις δεκαετίες 1980 και 1990».

Το συγκεκριμένο μοντέλο προβλέπει μέγιστη πτώση του ΑΕΠ άνω του 6% και ανάκαμψη των ρυθμών ανάπτυξης μετά το 2011. Ελέγχει, επίσης, τις επιπτώσεις για τις λογιστικές καταστάσεις μιας εταιρείες σε περίπτωση ανόδου της ανεργίας άνω του 12%, πτώσης των τιμών των κατοικιών κατά 50% και υποχώρηση των εμπορικών ακινήτων κατά 60%.

Σφοδρή κριτική έχει δεχθεί FSA για μυστικοπάθεια σχετικά με τη μεθοδολογία που ακολουθεί στα «τεστ αντοχής» στα οποία υποβάλλονται τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Η βρετανική αρχή αρνείται να αποκαλύψει τα αποτελέσματα των τεστ με αποτέλεσμα να κατηγορείται για έλλειψη διαφάνειας με επιπτώσεις για την εμπιστοσύνη στον κλάδο.

Η εκπρόσωπος της FSA εξήγησε ότι παρότι δεν είναι διατεθειμένη να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τις τράπεζες που πέρασαν ή «κόπηκαν» στα τεστ, έχει αποφασίσει να ανακοινώσει τη «γενική της θέση». Η εκπρόσωπος δήλωσε ότι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, στη Βρετανία η μέθοδος αξιολόγησης των τραπεζών εξελίσσεται διαχρονικά.

«Υπάρχει έντονη διαφωνία ως προς τον τρόπο που διεξάγονται τα τεστ αντοχής στην Ευρώπη, σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε.

Πηγή: The Guardian

No comments: