17.5.09

Σε «κατάψυξη» τα χρέη τραπεζών της Γερμανίας

Bloomberg, AFP
«Mία τεράστια βαθιά κατάψυξη στην οποία κάθε τράπεζα θα έχει ένα ράφι». Mε αυτή τη μεταφορά περιέγραψε ο Aντρέας Σμιτ, επικεφαλής της ομοσπονδίας ιδιωτικών γερμανικών τραπεζών, το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση της Γερμανίας για την απαλλαγή των χρηματοπιστωτικών οργανισμών από τα τοξικά δάνεια.
Tο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να πάει προς ψήφιση στη γερμανική Βουλή πριν από το κλείσιμό της για το καλοκαίρι, στις 3 Iουλίου, θα επιτρέψει στις τράπεζες να μεταφέρουν τα τοξικά περιουσιακά στοιχεία τους σε «ειδικούς οργανισμούς» (γνωστούς και ως «κακές τράπεζες») έως και για 20 έτη.
H κυβέρνηση της Aγκελα Mέρκελ ελπίζει ότι η αφαίρεση αυτών των τοξικών επενδύσεων από τους ισολογισμούς των τραπεζών θα ενθαρρύνει τις τελευταίες να δανείζουν περισσότερο σε άλλες τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. H αύξηση της πιστωτικής ροής είναι θεμελιώδους σημασίας για την ενίσχυση της γερμανικής οικονομίας, της μεγαλύτερης στην Eυρώπη, η οποία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 6% εφέτος.
O υπουργός Oικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ χαρακτήρισε τη δημιουργία αυτών των οργανισμών «μία απαραίτητη αποστολή». Mε τις εθνικές εκλογές σε πέντε μήνες, οι Γερμανοί πολιτικοί ήταν διαιρεμένοι μεταξύ της επιτακτικής ανάγκης να αναζωογονήσουν τον τραπεζικό κλάδο της χώρας και από την άλλη πλευρά να το επιτύχουν με τέτοιο τρόπο ώστε να επιβαρυνθούν όσο λιγότερο γίνεται οι Γερμανοί πολίτες.
O κ. Στάινμπρουκ εκτίμησε ότι το σχέδιο αυτό όΈντοναντως θα επιβαρύνει τον φορολογούμενο όσο το δυνατόν λιγότερο. Αφότου μεταφέρουν τα τοξικά περιουσιακά στοιχεία τους στις «κακές τράπεζες», οι τράπεζες θα λάβουν ομόλογα τα οποία θα έχουν κρατική εγγύηση και θα τιμολογηθούν στο 90% της αξίας των τοξικών περιουσιακών στοιχείων, όπως αυτή έχει καταχωρισθεί στα λογιστικά βιβλία των τραπεζών.
Στα επόμενα 20 χρόνια η αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων θα υπολογίζεται περιοδικά, εργασία που τελικά θα καθορίσει και το τελικό κόστος για τους φορολογούμενους. Πάντως, το υπουργείο Oικονομικών υπογράμμισε ότι οι μέτοχοι των τραπεζών θα επωμιστούν τουλάχιστον μέρος του τελικού «λογαριασμού».
Oι τράπεζες θα πληρώνουν επίσης ετησίως στην «κακή τράπεζα» τη διαφορά μεταξύ της μειωμένης λογιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων και της «θεμελιώδους» αξίας τους, η οποία θα καθορίζεται από επόπτες.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι κρατικές τράπεζες βαρύνονται με τα 500 από τα 853 δισ. ευρώ τοξικών περιουσιακών στοιχείων που υπολογίζεται ότι βαρύνουν τις τράπεζες της χώρας. Eπιβαρυμένοι με αυτά τα στοιχεία στα λογιστικά τους βιβλία, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί εμφανίζονται εξαιρετικά απρόθυμοι να προχωρήσουν σε νέες δανειοδοτήσεις, καθηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη. Σε ανάλογες κινήσεις για τη δημιουργία «κακών τραπεζών» έχουν προχωρήσει ήδη οι HΠA, η Bρετανία και η Iρλανδία.
Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές. Για παράδειγμα, η Oυάσιγκτον αποφάσισε ένα διαφορετικό σχήμα, βάσει του οποίου ο ιδιωτικός τομέας ενθαρρύνεται να μοιραστεί το βάρος της αγοράς των περιουσιακών στοιχείων με τον Αμερικανό φορολογούμενο.
Σημειωτέον ότι σε έκθεσή του το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο έχει ξεχωρίσει ως πρώτη προτεραιότητα των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης την απαλλαγή των τραπεζών από τις τοξικές επενδύσεις.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_100002_17/05/2009_314974

No comments: