29.5.09

Αυτοκινοτοβιομηχανίες!

Σε συμφωνία με τους κατόχους ομολογιών, για την ανταλλαγή χρέους 27 δισ. δολαρίων έναντι ποσοστού 10% στον αναδιαρθρωμένο όμιλο, κατέληξε η General Motors

«Η εφαρμογή της πρότασης αυτής θα οδηγήσει σε μια Νέα GM με υγιή ισολογισμό, βάζοντας την εταιρεία στο δρόμο προς την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και επιτυχία», τονίζει στην ανακοίνωσή της η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

«Η επιτροπή Ad Hoc Committee των κατόχων ομολογιών της GM επανεξέτασε την προσφορά της GM η οποία σε σύγκριση με την άλλη εναλλακτική –αβέβαιη και δαπανηρή χρεοκοπία μέσω δικαστηρίου– είναι η καλύτερη λύση για τους κατόχους ομολογιών υπό τις δυσχερείς συνθήκες», αναφέρει σε δήλωσή της η επιτροπή.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι θα παρέχει σημαντικά κεφάλαια στην GM και ότι θα μετατρέψει περίπου 40 δισ. δολάρια του κοινού της κεφαλαίου σε κεφάλαιο της νέας GM.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτούς του παράγοντες -τη κατανομή του 10% του κοινού μετοχικού κεφαλαίου στην GM καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής στην ανοδική πορεία της μετοχής της μέσω δικαιωμάτων αγοράς του 15% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας GM- οι κάτοχοι ομολογιών έχουν τη δυνατότητα να ανακτήσουν μεγαλύτερο ποσοστό της αρχικής τους επένδυσης σε σύγκριση με την προηγούμενη προσφορά», καταλήγει η έκθεση.

Πηγή: Reuters

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας Opel κατέληξαν η General Motors και η καναδική εταιρεία ανταλλακτικών Magna, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανώνυμη πηγή.

«Έχουμε καταλήξει σε ένα πλαίσιο συμφωνίας. Στόχος είναι να ξεκαθαρίσουμε όσο πιο πολλές λεπτομέρειες γίνεται πριν τη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ ώστε να υπογράψουμε μνημόνιο κατανόησης σήμερα», ανέφερε η πηγή στο Reuters. H συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 1900 ώρα Ελλάδος.

H συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τη γερμανική κυβέρνηση, που θα χρηματοδοτήσει το νέο ιδιοκτήτη.

Νωρίτερα σήμερα η Fiat ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετείχε στις σημερινές συνομιλίες για το μέλλον της Opel.

Η GM αναμένεται να κηρύξει πτώχευση βάσει του άρθρου 11 του αμερικανικού πτωχευτικού δικαίου τη Δευτέρα.

Πηγές: Reuters, BBC

No comments: