25.5.09

Economist: Η βιώσιμη ανάπτυξη θα αργήσει

παγκόσμια ύφεση θα ανασχεθεί στο τέλος του 2009, ωστόσο, η βιώσιμη ανάπτυξη θα αργήσει. Στο μεταξύ, υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη, που σχετίζονται με τις «πράσινες» επενδύσεις. Αυτή είναι η βασική εκτίμηση του Laza Kekic, Περιφερειακού Διευθυντή για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και Διευθυντή Προβλέψεων του Economist Intelligence Unit, για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, από το βήμα του Economist.
Περιγράφοντας τις διεθνείς οικονομικές συνθήκες, ο κ. Kekic μίλησε για «κατάρρευση της Wall Street» και «εθνικοποιήσεις τραπεζών», σημειώνοντας ότι «το τελευταίο τρίμηνο του 2008, η οικονομία έπεσε από ένα γκρεμό». Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται μπροστά στην απειλή η οικονομική κρίση να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά «τεράστιας ύφεσης». Όπως ανέφερε, το 2009, θετικό ρυθμό ανάπτυξης παρουσιάζουν μόνο η Κίνα, η Ινδία και σε μικρότερο βαθμό η Μέση Ανατολή.
Αναφερόμενος στη συζήτηση για θετικές ενδείξεις αναφορικά με την εξέλιξη των διεθνών οικονομικών, ο κ. Kekic εκτίμηση ότι αυτές αφορούν στην «επιβράδυνση του ρυθμού υποχώρησης» και όχι στη «βιώσιμη ανάπτυξη».Ανάμεσα στις προϋποθέσεις τις οποίες ανέδειξε για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, ανέφερε τη σταθερότητα της αμερικανικής αγοράς και τη στήριξη των τραπεζών.

Ο Διευθυντής Προβλέψεων του Economist Intelligence Unit παρέθεσε ως γενικότερες επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης, τον κίνδυνο επιστροφής του προστατευτισμού, την ανάπτυξη λαϊκισμού και την απειλή την οποία, όπως είπε, αντιμετωπίζουν οι πολιτειακές ελευθερίες.

Τρεις βασικούς άξονες σκέψης, για τη σημερινή Ευρώπη, ανέπτυξε μιλώντας στη 13η Στρογγυλή Τράπεζα του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση, ο John Peet, Europe Editor του περιοδικού Economist.-Η προτεραιότητα της οικονομικής εξομάλυνσης (ανέφερε ότι η οικονομία είναι τα πάντα και στάθηκε στη σημασία του ευρώ).
-Η διαφοροποίηση ανάμεσα στις χώρες–μέλη της Ευρωζώνης (εκτίμησε ότι οι εντάσεις στο εσωτερικό της θα αυξηθούν, καθώς π.χ. η Γαλλία «υποφέρει» περισσότερο από τη Γερμανία, κάποιες χώρες έχασαν σε ανταγωνιστικότητα απέναντι σε άλλες)
-Θεσμικές μεταρρυθμίσεις (έκανε λόγο για μία συνεχιζόμενη εποποιία, σημείωσε ότι η Ιρλανδία είναι πιθανό να αρνηθεί την επικύρωση της συνθήκης της Λισσαβόνας και πρόσθεσε ότι η διαφαινόμενη νέα κυβέρνηση της Βρετανίας εμφανίζεται ιδιαίτερα ευρωσκεπτικιστική)
Ο κ. Peet χαρακτήρισε μεγαλύτερη επιτυχία και από την αντίστοιχη της ενιαίας αγοράς τη διεύρυνση της ΕΕ έως σήμερα, ωστόσο, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη συνέχεια. Εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι εύκολος ο ευρωπαϊκός δρόμος για χώρες όπως η Τουρκία, η Κροατία και η ΠΓΔΜ.
Δύσκολη χαρακτήρισε την ένταξη και για τα κράτη που βρίσκονται ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία (Λευκορωσία, Ουκρανία, Μολδαβία).Παράλληλα, μίλησε για τις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, οι οποίες – όπως εκτίμησε – έχουν αλλάξει ύστερα από την εκλογή Ομπάμα.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «δυνητικά αρνητικό» παράγοντα για τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο μέρη την τάση των ΗΠΑ να συνομιλούν με την Κίνα για τα μείζονα ζητήματα, τονίζοντας την ανάγκη η ΕΕ να αποκτήσει ενιαία «φωνή». Σε αυτό το πλαίσιο ενέταξε και την προοπτική ενιαίας ευρωπαϊκής άμυνας, σημειώνοντας ότι έως σήμερα πολλές χώρες – μέλη δείχνουν απροθυμία στη χρηματοδότηση του εγχειρήματος.
http://www.capital.gr/News.asp?id=742052

No comments: