30.6.09

ΗΠΑ: Σε φυλάκιση 150 ετών καταδικάστηκε ο Μάντοφ







Ποινή κάθειρξης 150 ετών επέβαλε σήμερα Δευτέρα δικαστήριο της Νέας Υόρκης στον 71χρονο Μπέρναρντ Μάντοφ, ο οποίος θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή.
«Από αυτό το δικαστήριο, καταδικάζεστε σε ποινή κάθειρξης 150 ετών» ήταν τα λόγια του δικαστή Ντένι Τσιν.
Νωρίτερα, τόσο οι συνήγοροι του Μάντοφ όσο κι ο ίδιος ο κατηγορούμενος είχαν ζητήσει συγγνώμη από τους ανθρώπους από τους οποίους καταχράστηκε μεγάλα ποσά, ενώ παρακάλεσε το δικαστήριο να του επιβάλει 12ετή κάθειρξη, «ώστε το τελευταίο έτος της ζωής του να είναι ελεύθερος».
Ο πρώην εισαγγελέας και νυν δικηγόρος κ. Μπράντλι Σάϊμον, δήλωνε νωρίτερα σήμερα ότι «μία ποινή κάθειρξης μεταξύ 20 και 25 ετών» ήταν η πιθανότερη γι' αυτόν τον κατηγορούμενο.
Ο Μάντοφ διετέλεσε πρόεδρος της αγοράς Nasdaq [.IXIC] στη Wall Street -κυρίως μετοχών προηγμένης τεχνολογίας. Για τη δίκη, που σήμερα ολοκληρώθηκε, το μεγαλύτερο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας είχε γίνει στη διάρκεια του Μαρτίου, οπότε ο κατηγορούμενος δήλωσε ένοχος πρώτη φορά.
Σήμερα, έγιναν η εισαγγελική αγόρευση και αυτή του βασικού συνηγόρου του Μάντοφ, που παρουσιάστηκε στο εδώλιο «μ' ένα άψογο κι ατσαλάκωτο κοστούμι» κατά την έκφραση του ανταποκριτή του δικτύου CNN στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης.
Ο κ. Μάϊκλ ντε Βίτα, 59 ετών, συγκαταλεγόμενος στα πολυάριθμα θύματα της απάτης-πυραμίδας του Μέϊντοφ -κάπου 70 δισ.δολάρια- δήλωσε στο ίδιο δίκτυο ότι «θέλει να δει από κοντά, σε πόσα χρόνια στη φυλακή θα καταδικαστεί ο μεγαλύτερος κλέφτης της Ιστορίας».
Ο Μέϊντοφ υποσχόταν τοκοφορία μεγαλύτερη της τραπεζικής στους επενδυτές, που του εμπιστεύονταν σημαντικά χρηματικά ποσά ο καθένας τους.
Σύμφωνα με το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ, θα είναι αδύνατον τα θύματα αυτής της απάτης να αποζημιώθούν στο σύνολο των ποσών, που εμπιστεύονταν στον καταδικασθέντα σήμερα. Προϊδέασε ταυτόχρονα ότι θα χρειαστούν «οπωσδήποτε πολλές νομικές ενέργειες, γι' αυτόν το σκοπό».
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/29/1683300.htm













Στην ανώτατη ποινή φυλάκισης των 150 ετών καταδίκασε αμερικανικό δικαστήριο τον πρώην πρόεδρο του Nasdaq, Μπέρναρντ Μάντοφ, για την οργάνωση μίας πυραμίδας με την οποία εξαπάτησε χιλιάδες ανθρώπους αποσπώντας πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.
Αν και οι δικηγόροι του Μάντοφ είχαν προσπαθήσει να επιβληθεί ποινή 12 ετών, οι κατήγοροι είχαν προτείνει τη μέγιστη δυνατή ποινή για όλες τις κατηγορίες που τον βαρυναν, συνολικά 11 μεταξύ τους και το ξέπλυμα χρήματος. Οι ομοσπονδιακές Αρχές είχαν προτείνει ποινή 50 ετών.
Ο δικαστής μίλησε «για τεράστια παραβίαση της εμπιστοσύνης», αλλά και για «εντυπωσιακού μεγέθους απάτη».


Το ακριβές ποσό που έχασαν οι επενδυτές δεν είναι γνωστό· δικαστικά έγγραφα το ανέβαζαν σε 170 δισεκατομμύρια δολάρια που κινήθηκαν στους λογαριασμούς του Μάντοφ από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τα θύματά του δεν ήταν μόνο οικομικά εύρωστοι, οργανισμοί και ιδρύματα αλλά και υπάλληλοι, επαγγελματίες και συνταξιούχοι.
Η απόφαση έγινε δεκτή από το ακροατήριο με ζητωκραυγές και χειροκροτήματα. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος άκουσε την ποινή χωρίς να αντιδράσει.
Πριν ανακοινωθεί η ποινή ο Μάντοφ είπε ότι «δεν μπορώ να ζητήσω συγγνώμη για την συμπεριφορά μου. Πώς μπορείς να ζητήσεις συγγνώμη για την προδοσία χιλιάδων επενδυτών που μου εμπιστεύτηκαν τις αποταμιεύσεις μιας ζωής;»
Πρόσθεσε ότι όσο προσπαθούσε να διορθώσει τη ζημιά από τα οικονομικά εγκλήματα που διέπραττε έπεφτε «όλο και πιο βαθιά στην τρύπα που έσκαψα».
Ο Μάντοφ, 71 ετών, τελούσε υπό κράτηση από τον περασμένο Μάρτιο έχοντας παραδεχτεί την ενοχή του.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

No comments: