16.6.09

Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: Πώς σχολιάζει την ΑΜΚ της ΕΤΕ

Μεγάλο προβάδισμα ρευστότητας θα δώσει στην Εθνική Τράπεζα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ανακοίνωσε νωρίτερα, σχολιάζει η Πήγασος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ. Σε σχετική της έκθεση η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι η επιτυχία της αύξησης, εκτός από την αποπληρωμή των κρατικών κεφαλαίων ενίσχυσης, θα δώσει στην τράπεζα τη δυνατότητα πληρωμής μερισμάτων για την τρέχουσα χρήση. Η Εθνική θα μειώσει το κόστος των κεφαλαίων της αφού θα επιστρέψει 350 εκατ. ευρώ με 10% επιτόκιο και θα πουλήσει μετοχές με χαμηλότερο κόστος.
“Ουσιαστικά η διοίκηση της ΕΤΕ ΄πρόλαβε΄ τις διοικήσεις των άλλων τραπεζών εκμεταλλευόμενη το θετικό διεθνές κλίμα”, επισημαίνει η Πήγασος. Εξάλλου, σημειώνει πως από την ανακοίνωση της τράπεζας δεν προκύπτει η ανάγκη έγκρισης της απόφασης από Γενική Συνέλευση αφού υπάρχει προγενέστερη απόφαση που θεωρητικά είναι σε ισχύ από τις 15-05-2008. Θεωρητικά οι νέες μετοχές, αν τηρηθεί ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα θα μπορούσαν να είναι σε διαπραγμάτευση έως το τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής.Οι 110 εκατ. μετοχές που θα εκδοθούν «κατεβάζουν» 18% περίπου τα κέρδη ανά μετοχή από 2,62 ευρώ σε2,14 ευρώ. Η εκτιμώμενη κερδοφορία της Εθνικής για το 2009 είναι 1,3 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η Πήγασος εκτιμά πως αν αυτή επαναλάβει την χρηματιστηριακή συμπεριφορά του 2006 θα πρέπει να αναμένεται πίεση στην τιμή μέχρι την είσοδο των νέων μετοχών. Η χρηματιστηριακή υπενθυμίζει ότι η διόρθωση στην προηγούμενη αύξηση ήταν της τάξεως του 34% από την στιγμή της ανακοίνωσης. Ωστόσο, στην παρούσα φάση δεν θεωρεί ότι θα επαναληφθεί το φαινόμενο στην ακραία του μορφή αλλά “μια υποχώρηση 25% από την περιοχή των 21 ευρώ είναι μέσα στο πρόγραμμα”. Η αποκοπή του δικαιώματος θα «στοίχιζε» αν γίνονταν σήμερα 1,04 ευρώ. Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η τιμή απέχει 45% από την χθεσινή τιμή κλεισίματος. Τέλος, η Πήγασος εκτιμά πως λόγω των αναγκών σε κεφάλαια συμμετοχής στην αύξηση, κάθε ανοδική προσπάθεια αποτελεί βραχυπρόθεσμη ευκαιρία πώλησης. Ο θεωρητικός στόχος για την αποφόρτιση των πιέσεων είναι η περιοχή της λογιστικής αξίας (€ 12,49) της μετοχής συν 25% ήτοι 15,6 ευρώ (με βάση το α’ τρίμηνο του 2009) η οποία συμπίπτει με υποχώρηση 26% από τα φετινά υψηλά.
http://www.capital.gr/News.asp?id=757159

No comments: