30.6.09

Μεγάλη κάμψη του δανεισμού στην Ελλάδα διαπιστώνει η Ε.Ε.

Την «αξιοσημείωτη» πτώση του τραπεζικού δανεισμού στην Ελλάδα στο διάστημα Οκτωβρίου 2008 - Απριλίου 2009, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τριμηνιαία έκθεσή της για την οικονομία της Ζώνης του Ευρώ, σημειώνοντας όμως ότι, πανευρωπαϊκά, έχουν εμφανισθεί «κάποια πρώτα ενδεχομένως ενθαρρυντικά σημεία» βελτίωσης της υγείας του τραπεζικού τομέα.
Η έκθεση, η οποία εξετάζει και την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης των τραπεζών που εξαγγέλθηκαν το φθινόπωρο πέρυσι, προειδοποιεί, ωστόσο, πως «η κατάσταση παραμένει εύθραυστη»...
Η Επιτροπή σημειώνει ότι αν η «οξύτερη φάση της κρίσης» στον τραπεζικό τομέα έχει περάσει, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει παρέλθει κάθε κίνδυνος, καθώς η έκθεση των τραπεζών παραμένει μεγάλη όπως επίμονες παραμένουν οι ανησυχίες για την ποιότητα του ενεργητικού τους. Ανησυχίες που με τη σειρά τους «τροφοδοτούν τους φόβους για την εν γένει ευρωστία τους».
Εξ ου και η νέα έκκληση του Επιτρόπου Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια να ξεκαθαρίσει ολοσχερώς το τοπίο σε ό,τι αφορά την πραγματική εικόνα των τραπεζών και την πλήρη «αποτοξίνωσή» τους. Οπως όμως παρατηρεί η έκθεση, στα «τοξικά» επενδυτικά απόβλητα που δηλητηρίασαν το τραπεζικό σύστημα έχουν προστεθεί και τα προβλήματα που προέρχονται από την εν γένει οικονομική κρίση, η οποία με τη σειρά της σε πολύ μεγάλο βαθμό προκλήθηκε από τα απόβλητα αυτά. Κατόπιν τούτου, προειδοποιεί ότι οι «προκλήσεις» παραμένουν για τον τραπεζικό τομέα, ιδίως σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες απώλειες από... θαλασσοδάνεια, επισημαίνοντας ότι, επιπλέον πρέπει να αποκλεισθεί μια επιστροφή στις συνθήκες εύκολου δανεισμού που επικρατούσαν πριν ξεσπάσει η κρίση.
Σημειώνει, πάντως, η Επιτροπή ότι η μαζικές κρατικές παρεμβάσεις στη διατραπεζική αγορά έχουν βοηθήσει στη σταθεροποίηση της κατάστασης, όμως «οι συνθήκες απέχουν πολύ από την επιστροφή στην ομαλότητα». Παρατηρεί άλλωστε ότι υπάρχει άμεσος συσχετισμός μεταξύ των παρεμβάσεων αυτών και της πιστωτικής συμπεριφοράς των τραπεζών: τα κράτη–μέλη με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του δανεισμού είναι εκείνα που παρείχαν «πακέτα» στήριξης των τραπεζών τους. Ετσι, η μεγαλύτερη συρρίκνωση κατεγράφη στο Βέλγιο, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, ενώ, σημειώνει η Επιτροπή, «αξιοσημείωτη» υποχώρηση του δανεισμού κατεγράφη μεταξύ Οκτωβρίου 2008 και Απριλίου 2009 και στην Ελλάδα, στην οποία η κρατική παρέμβαση στις τράπεζες ανήλθε σε 4,6% του ΑΕΠ μέχρι τον Απρίλιο έναντι δεσμεύσεων 11,4%.
Αντιθέτως, χώρες όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Σλοβακία δεν εφήρμοσαν κανένα σχέδιο στήριξης των τραπεζών και, μαζί με την Πορτογαλία, ήταν οι μόνες στις οποίες κατεγράφη αύξηση του τραπεζικού δανεισμού.
Συνολικά, επισημαίνουν οι Βρυξέλλες, οι πόροι που διέθεσαν στις τράπεζες οι κυβερνήσεις της Ζώνης του Ευρώ απέτρεψαν ένα τραπεζικό ολοκαύτωμα, όμως οι τράπεζες «παραμένουν εύθραυστες και η διαδικασία προσαρμογής τους δεν έχει ολοκληρωθεί». Η προσαρμογή αυτή, σημειώνουν, πιθανότατα θα περιλάβει περαιτέρω σοβαρότατες απώλειες των τραπεζών, που συνολικά εκτιμάται ότι μπορεί να χάσουν μέχρι και 214 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2010. Παράλληλα, δε, θα περιλάβει και περαιτέρω σημαντικό deleveraging ή μείωση της δανειακής τους εξάρτησης (η λεγόμενη μείωση της «μόχλευσης»), ιδίως στις χώρες που κατεγράφη μεγάλη κρατική παρέμβαση.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_30/06/2009_320340

No comments: