15.6.09

Η ανεργία θα συνεχιστεί και μετά την ανάκαμψη

Παρά το γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας γύρω από την οικονομική ανάκαμψη και το επερχόμενο τέλος της κρίσης, Βρετανοί αναλυτές εκτιμούν πως η ανεργία θα συνεχίσει να «καλπάζει», ακόμη και μετά το πέρας της οικονομικής ύφεσης.
Οι αναλυτές προέβησαν σε συγκρίσεις με παλαιότερες περιόδους οικονομικής ύφεσης: χαρακτηριστικά, στις αρχές του 1980 και στις αρχές του 1990 (που η Βρετανία πέρασε δύσκολες στιγμές), τα ποσοστά των εχόντων εργασία συνέχισαν να μειώνονται, για αρκετό καιρό μετά το τέλος των υφέσεων.
Αν ληφθούν υπόψη τα σημερινά δεδομένα, τα πράγματα δεν φαίνονται καθόλου ευνοϊκά για τους ανέργους της Μ. Βρετανίας (και όχι μόνο). Οι άνεργοι πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο φτάνουν τα 2,2 εκατομμύρια (αριθμός-ρεκόρ για τα έτη μετά το 1996). Ενδεικτικά, το 1980, η ανεργία βρισκόταν στο 5,5% πριν την (τότε) ύφεση, για να αγγίξει το υψηλότερο σημείο της (11,9%) τρία χρόνια μετά το τέλος της. Δέκα χρόνια αργότερα, αυξήθηκε από 6,9% σε 10,6%, έξι μήνες αφού η ανάνηψη είχε ξεκινήσει.
Τα προηγούμενα αυτά προμηνύουν συνέχιση των δύσκολων καιρών για τη Μ. Βρετανία (και γενικότερα την Ευρώπη): οι εκτιμήσεις δείχνουν πως η ανεργία στη χώρα, η οποία την άνοιξη βρισκόταν στο 7,1% θα συνεχίσει να ανεβαίνει, και πιστεύεται πως θα ξεπεράσει το 10%.
Την άποψη ότι η άνοδος της ανεργίας θα παύσει μετά το τέλος της κρίσης συμμερίζονται αναλυτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού: σύμφωνα με ανάλυση της Μελίντα Πιτς, αναλύτριας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, οι ρυθμοί αύξησης του ποσοστού των εχόντων εργασία κατά τις προηγούμενες υφέσεις, αν και ποικίλαν, είχαν ως κοινό χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ήταν πολύ χαμηλοί. Το 2001, τα δεδομένα στις ΗΠΑ έκαναν 35 μήνες για να επανέλθουν στην προ της ύφεσης κατάσταση. Αντιστοίχως, την περίοδο 1990-1991, ο εν λόγω ρυθμός αύξησης ήταν 0,3%- η πλήρης «ανάνηψη» επήλθε μετά από 19 μήνες.
Όλως παραδόξως, στην περίπτωση των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων ετών (πριν από αυτή την οποία διανύουμε) ήταν και αυτή η οποία είχε τη μικρότερη περίοδο επαναφοράς: ο λόγος για την περίοδο 1980-1982, κατά την οποία οι απολύσεις «χτύπησαν κόκκινο» : ο ρυθμός αύξησης των εχόντων εργασία ήταν 2%, με αποτέλεσμα να δεδομένα να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε μόλις επτά μήνες. Κατά την Πιτς, λαμβάνοντας υπόψιν τα σημερινά δεδομένα, το χρονικό διάστημα μέχρι να επανέλθει η αγορά εργασίας σε μια υγιή κατάσταση θα μπορούσε να είναι από 12 μήνες από σήμερα (η πλέον αισιόδοξη εκτίμηση) μέχρι οκτώ χρόνια. Οι ηλικίες οι οποίες φαίνονται να πλήττονται περισσότερο είναι οι νεαρές: ιδίως αυτή των 18-24.
Τα δεδομένα είναι παρεμφερή σχεδόν για όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Η ευρύτερη αντίληψη που επικρατεί ανάμεσα στους οικονομικούς αναλυτές είναι πως, ακόμα και αν στην καλύτερη περίπτωση ευοδώσουν τα προγράμματα των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας (όπως στην περίπτωση της Μ. Βρετανίας, όπου οι εργοδότες λαμβάνουν χρηματικό «μπόνους» από το κράτος εάν προσλάβουν κάποιον που έχει μείνει άνεργος για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών. Επίσης, έχουν αυξηθεί οι δυνατότητες του βρετανικού Κέντρου Ευρέσεως Εργασίας - Jobcentre Plus, με σκοπό την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση ατόμων που στις αρχές του 2010 θα έχουν μείνει ένα χρόνο στην ανεργία) και η οικονομική ύφεση απέλθει, το «φάντασμά» της θα εξακολουθήσει να «στοιχειώνει» τον κόσμο για αρκετό ακόμα καιρό.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Economist, Federal Reserve Bank of Atlanta

No comments: