15.6.09

Αλλαγή ρότας στην παροχή κινήτρων σχεδιάζουν οι G8

Έκτακτα σχέδια με στόχο την άμβλυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την αναθεώρηση των σχεδίων διάσωσης των τραπεζών εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών G8 μετά τα σημάδια παγκόσμιας ανάκαμψης που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στον ορίζοντα.
Στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Λέτσε της Ιταλίας, οι αξιωματούχοι των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δήλωσαν αποφασισμένοι να θέσουν τέλος στις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές που έχουν εφαρμόσει για αντιμετώπιση της κρίσης αμέσως μόλις διασφαλιστεί η επάνοδος της παγκόσμιας οικονομίας σε τροχιά ανόδου.
Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι θα ήταν πρώιμο να «παγώσουν» τα πακέτα κινήτρων που ξεπερνούν τα 2 τρισ. δολάρια και απευθύνθηκαν στο ΔΝΤ για κατάρτιση κατάλληλων στρατηγικών υπαναχώρησης που δεν θα διακινδυνέψουν την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.
«Η ανάκαμψη παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, μετά τη λήξη του συνεδρίου. «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να στραφούμε σε μια συγκρατημένη πολιτική», συμπλήρωσε.
«Οι αγορές δεν προσδοκούν προς το παρόν ειδικές στρατηγικές εξόδου, προσδοκούν ωστόσο από τις κυβερνήσεις να αρχίσουν να προετοιμάζονται», τονίζει ο Μπιλ Γουίθερελ, κορυφαίος οικονομολόγος της Cumberland Advisors Inc. «Εάν δεν ληφθούν μέτρα υπαναχώρησης όσον αφορά στα κίνητρα, επικρατεί έντονη ανησυχία ότι θα αρχίσει η άνοδος του πληθωρισμού», συμπληρώνει.
Πηγή: Bloomberg

No comments: