11.7.09

Η αύξηση της ανεργίας πλήττει την κερδοφορία των εταιρειών

Η μείωση των καταναλωτικών δαπανών έχει άμεσο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις

Bloomberg

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε εκτιμήσει «σωστά» τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας, όταν είχε προβλέψει τον περασμένο Ιανουάριο ότι το ποσοστό της ανεργίας θα έφθανε στο 8%, παραδέχεται πλέον ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Η άνοδος της ανεργίας στο 9,5% τον περασμένο μήνα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά ο Τζο Μπάιντεν είναι αισιόδοξος και πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα, καθώς περισσότερα κεφάλαια από τα προγράμματα στήριξης φθάνουν στα χέρια των εργοδοτών. Η αισιοδοξία του αντιπροέδρου Μπάιντεν μπορεί να ερμηνευθεί ως απάντηση στις κατηγορίες των Ρεπουμπλικανών ότι η κυβερνητική πολιτική έχει αποτύχει στο θέμα της ανεργίας, η οποία συνεχίζει να αυξάνεται.

Πτώση 21%

Σύμφωνα με αναλυτές, ωστόσο, στη σημερινή αρνητική οικονομική συγκυρία, η εκτόξευση της ανεργίας αναμένεται να πλήξει επίσης τα κέρδη των εταιρειών. Στις ΗΠΑ, οι εταιρείες ξεκίνησαν να ανακοινώνουν αυτή την εβδομάδα τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Οπως υπολογίζει έρευνα του πρακτορείου Bloomberg σε συνεργασία με την S&P, τα κέρδη των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στον δείκτη Standard & Poor’s 500 θα σημειώσουν πτώση 21% το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, ύστερα από την υποχώρησή τους, κατά 34%, το δεύτερο τρίμηνο και την πτώση της τάξης του 60%, που παρουσίασαν το πρώτο τρίμηνο. Επιχειρήσεις όπως η Microsoft, η Google, η Nokia και η Εxxon Mobil ενδέχεται να ανακοινώσουν χαμηλότερα κέρδη, καθώς η αναμενόμενη επιδείνωση στην αγορά εργασίας περιορίζει τις καταναλωτικές δαπάνες.

Στα μέσα στου περασμένου Φεβρουαρίου, το Κογκρέσο ενέκρινε ένα πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 787 δισ. δολαρίων. Οπως υπενθύμισε ο Τζο Μπάιντεν στην εκπομπή «Τhis Week» του δικτύου ΑΒC, «μόνον 120 ημέρες μας χωρίζουν από τότε και ουδείς θα περίμενε ότι ο μεγαλύτερος όγκος θα είχε ήδη διανεμηθεί».

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είπε επίσης ότι «είναι ακόμη πρώιμη κάθε συζήτηση για την εκπόνηση ενός άλλου οικονομικού μέτρου στήριξης γιατί η κυβέρνηση προετοιμάζεται να εφαρμόσει σημαντικά προγράμματα εντός του Σεπτεμβρίου, όπως συμβόλαια ευρυζωνικών, υψηλής ταχύτητος σιδηροδρόμων και νέων δικτύων διανομής ηλεκτρισμού».

Εξι εκατ. άνεργοι

Το τρίμηνο που μας έρχεται συρρίκνωση ενδέχεται να παρουσιάσει και η κερδοφορία μεγάλων επιχειρήσεων, όπως της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford Motor Co. και της χαλυβουργίας ArcelorMittal, καθώς το υψηλό ποσοστό της ανεργίας είναι καταλυτικός παράγοντας στις δαπάνες των καταναλωτών. Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε αιφνιδιαστικά τον μήνα Ιούνιο στο 9,5%, αφού μέσα σε ένα μήνα οι Αμερικανοί εργοδότες απέλυσαν 467.000 άτομα. Από τον Δεκέμβριο του 2007, όταν είχε αρχίσει να διαφαίνεται καθαρά η οικονομική ύφεση, έξι εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χάσει την εργασία τους. Το ποσοστό του 9,5% είναι το υψηλότερο που έχει καταγράψει η ανεργία στις ΗΠΑ, από τον Ιούνιο του 1998.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_11/07/2009_321810

No comments: