10.7.09

ΗΠΑ: Αισιόδοξα μηνύματα για την οικονομία

Ταχύτερη απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν θα είναι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2009 και το 2010, καθώς, όπως τονίζουν οι οικονομολόγοι, η ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών σηματοδοτεί το τέλος της ύφεσης.
Σε έρευνα που διενήργησε το Bloomberg από τις 2 έως τις 8 Ιουλίου, η μέση πρόβλεψη των αναλυτών κάνει λόγο για ανάπτυξη 1,5%, κατά μέσο όρο, την περίοδο Ιουλίου – Δεκεμβρίου. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να ξεπεράσει το 10% στις αρχές της επόμενης χρονιάς και θα διαμορφωθεί στο 9,8% το 2010.
Οι συμμετέχοντας στην έρευνα εκτιμούν επίσης ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,8% το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, λιγότερο απ’ όσο προέβλεπαν τον προηγούμενο μήνα. Η επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης αναμένεται το τρέχον τρίμηνο, ενώ για το 2010 αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1%.
Σημειώνεται ότι οι ενδείξεις σταθεροποίησης στην αγορά κατοικίας, η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και οι μικρότερες μειώσεις των πωλήσεων αυτοκινήτων ενισχύουν τις προβλέψεις για αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.
Την ίδια στιγμή, αν και η ανάκαμψη αναμένεται να μετριαστεί από τις περικοπές θέσεων εργασίας και τη συρρίκνωση του πλούτου των νοικοκυριών, οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστεί ένα δεύτερο πακέτο μέτρων από την κυβέρνηση.
«Βρισκόμαστε στο σημείο όπου ξεκινά η σταθεροποίηση», παρατηρεί ο Στίβεν Στάνλεϊ, επικεφαλής οικονομολόγος στην RBS Securities. «Συμβαίνουν τα σωστά πράγματα. Δεν συμβαίνουν αρκετά γρήγορα ώστε να καθησυχαστούν από τώρα όλοι, ωστόσο, οδεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση», συμπληρώνει.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/10/1688381.htm

No comments: