2.7.09

ΗΠΑ: Θεαματική αύξηση των επενδύσεων στις πράσινες ενέργειες

Άλμα 43% σημείωσαν το δεύτερο τρίμηνο τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών που επενδύουν στις πράσινες τεχνολογίες, τα οποία ενισχύθηκαν με 1,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Greentech.
Παρότι οι επενδύσεις το πρώτο τρίμηνο περιορίστηκαν στα 836 εκατ. δολ., οι προσδοκίες από την υλοποίηση του ομοσπονδιακού πακέτου κινήτρων στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την έντονη αισιοδοξία κατάφεραν να φέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2009, οι συμφωνίες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στις 85 από 59, με πρωταγωνιστή την ηλιακή ενέργεια που απέσπασε τις 17 νέες συμφωνίας αξίας 330 εκατ. δολαρίων.
Τις επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια ακολουθούν τα κεφάλαια ύψους 202 εκατ. δολαρίων που διοχετεύτηκαν στην αυτοκινητοβιομηχανία και τις μεταφορές μέσω 8 συμφωνιών, τα βιοκαύσιμα, η αεριοποίηση και η δημιουργία καθαρότερου άνθρακα.
«Παρά την οικονομική ύφεση, οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων διατηρούν την αισιοδοξία τους για τον κλάδο των πράσινων τεχνολογιών» επισημαίνει ο Έρικ Γουέσοφ, κορυφαίος αναλυτής στην GTM Research.
Πηγή: Reuters

Στα ύψη έχουν εκτιναχθεί οι «πράσινες» μετοχές το 2009
Παρά τις διστακτικές θετικές ενδείξεις ανάκαμψης για την παγκόσμια οικονομία, οι «πράσινες» μετοχές ακολουθούν μια πιο αποφασιστική ανοδική πορεία, παρατηρεί το Reuters.
Το διάστημα μετά το Μάρτιο, οι μετοχές των εταιρειών καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ έχουν καταγράψει ράλι, υπερβαίνοντας τις αποδόσεις των υπόλοιπων αμερικανικών μετοχών.
Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η νέα αυτή τάση αποτελεί ένδειξη για άνοδο της ζήτησης καθαρών πηγών ενέργειας, ενώ για άλλους αποτελεί συνέπεια των πολιτικών τάσεων που ευνοούν τις πράσινες μορφές ενέργειας στην Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.
Ο δείκτης αμερικανικών μετοχών πράσινης ενέργειας Wilderhill Clean Energy Index ενισχύθηκε κατά 72% μετά τις 9 Μαρτίου. Για το ίδιο διάστημα, ο αντίστοιχος δείκτης παγκόσμιας εμβέλειας, Wilderhill New Energy Global Index, εκτινάχθηκε κατά 66%.
Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, το πρόσφατο ράλι είναι αποτέλεσμα των διαρθρωτικών τάσεων στον κλάδο, καθώς οι μετοχές καθαρής ενέργειας βυθίστηκαν κατά 70% το 2008.
Πηγή: Reuters

No comments: