12.8.09

Ρουμπίνι: Παραμένει ο κίνδυνος ύφεσης-Ρίσκο η άνοδος του πετρελαίου

Την πεποίθηση πως η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να κινδυνεύει από μια ύφεση με δυο χαμηλά σημεία (τύπου W) εάν το πετρέλαιο κινηθεί προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, εξέφρασε ο γνωστός οικονομολόγος Νούριελ Ρουμπίνι, προσθέτοντας ότι τα τεράστια ελλείμματα των ΗΠΑ ενδέχεται να τρομάξουν τους επενδυτές.
Μιλώντας στο CNBC ο κ. Ρουμπίνι ξεκαθάρισε ότι το ρίσκο μιας δεύτερης Μεγάλης Ύφεσης έχει σχεδόν εξαλειφθεί λόγω των συντονισμένων κινήσεων των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων, με μειώσεις επιτοκίων και πακέτα στήριξης. Παρόλα αυτά όπως είπε "βρισκόμαστε στη μέση της χειρότερης κρίσης των τελευταίων 60 ετών και το χρηματιστήριο, με το πρόσφατο ράλι, ίσως να βιάζεται να προεξοφλήσει μια ανάκαμψη", τόνισε ο αναλυτής, προσθέτοντας ότι βλέπει ακόμη ρίσκα για τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μεγάλα ελλείμματα των ΗΠΑ, ενδέχεται να ανησυχήσουν τους επενδυτές κάποια στιγμή μέσα στο 2010 και να αποτραβηχτούν από τα κρατικά ομόλογα, ωθώντας υψηλότερα τις αποδόσεις. Όπως είπε, ένα ακόμη μεγάλο ρίσκο είναι και μια άνοδος της τιμής του πετρελαίου κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι. Το σοκ για την παγκόσμια οικονομία, σημείωσε, θα είναι αντίστοιχο του περυσινού, όταν το πετρέλαιο "έπιασε" τα 145 δολάρια το βαρέλι.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η όποια διόρθωση για τις μετοχές δεν θα είναι τέτοια που να ωθήσει τον δείκτη S&P 500 προς τις 666 μονάδες.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&pubid=14331137

No comments: