17.8.09

«H ανάκαμψη θα χρειασθεί δύο χρόνια»

Με επαίνους για την αμερικανική κυβέρνηση και την επιτυχία της να αποτρέψει μια δεύτερη Μεγάλη Υφεση αλλά και με προειδοποιήσεις κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές, ο καθηγητής Οικονομικών στο Πρίνστον και κάτοχος Νομπέλ Οικονομίας, Πoλ Κρούγκμαν, σκιαγράφησε αυτήν την εβδομάδα μια μάλλον ζοφερή εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας με μερικές πινελιές αισιοδοξίας. Οπως προειδοποίησε, η ανάκαμψη θα αργήσει τουλάχιστον δύο χρόνια και συνέκρινε την εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας με μια «παγκοσμιοποιημένη εκδοχή της Ιαπωνίας όπως ήταν τη χαμένη δεκαετία του 1990», στη διάρκεια της οποίας υπήρχαν θύλακες ύφεσης και μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλής ανάπτυξης.
Η ομιλία που έδωσε στη Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας κατέληξε σε απολύτως ορθολογιστικές συστάσεις για επέκταση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας και επιβολή αυστηρών ρυθμίσεων της οικονομικής δραστηριότητας.
Με υφέρπουσα απαισιοδοξία, ωστόσο, εναπόθεσε στον Θεό τις ελπίδες του για την έξοδο από την κρίση, διότι «στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να προσβλέπουμε σε ανάπτυξη βασιζόμενη στις εξαγωγές, εκτός κι αν βρούμε άλλον πλανήτη να εξάγουμε». Με εξίσου πικρό χιούμορ, άλλωστε, ευχήθηκε να μην καταφύγουμε στη «στρατηγική» εξόδου από τη Μεγάλη Υφεση του 1930, που έμεινε γνωστή ως… Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Αναλόγου ύφους ήταν η στήλη του την περασμένη εβδομάδα στους New York Times, στην οποία επικαλέστηκε το τελευταίο κύμα στοιχείων που καταδεικνύει πως η οικονομία των ΗΠΑ «έχει κάνει μερικά βήματα πίσω από το χείλος του γκρεμού» αλλά επισήμανε παράλληλα τη θλιβερή εικόνα της αμερικανικής αγοράς εργασίας και την ανάγκη να βρεθούν θέσεις εργασίας για περίπου εννέα εκατομμύρια άτομα.
Πλέκοντας το εγκώμιο της κυβέρνησης Ομπάμα, μολονότι αρχικά την είχε επικρίνει χαρακτηρίζοντας λίαν ανεπαρκείς τις δέσμες μέτρων στήριξης της οικονομίας, εκτίμησε ότι έσωσε την Αμερική από τη Μεγάλη Υφεση επειδή σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα δεν μείωσε τις δαπάνες όταν είδε τα έσοδά της να υποχωρούν.
Μολονότι δεν απέφυγε ούτε στο άρθρο του ούτε στην ομιλία του τις ανησυχητικές συγκρίσεις και αναλογίες με την ύφεση του 1930, τόνισε πως τότε δεν είχαν ληφθεί μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Κατέληξε, πάντως, επαναλαμβάνοντας την ανησυχία του για την οικονομία και ιδιαίτερα για την κατάσταση στην αγορά απασχόλησης, καθώς η ανεργία αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό ακόμη καιρό.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_15/08/2009_325794

No comments: