21.9.09

ΧΑ: Οι 6 παγίδες για το 2010

Γι’ αυτό κατά τη γνώμη μου το 2010 θα είναι μία πολύ άσχημη χρηματιστηριακή χρονιά κυρίως για τις ελληνικές μετοχές:
1) Διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ύφεση να μην έχει λήξει και να επανέλθει δριμύτερη ή να μην υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη σε διεθνές επίπεδο. (Σύνδρομο «W»: double dip).
2) Κάτω από αυτές τις διεθνείς συνθήκες και την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, τα κέρδη του συνόλου των ελληνικών μετοχών είναι σαφώς υπερεκτιμημένα για το 2010.
3) Δεν μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να ανεβαίνει 40%-50% κάθε 6 μήνες ακόμα και αν η προηγούμενη πτώση μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική.
4) Από τεχνικής απόψεως βιώνουμε ένα τελευταίο τίναγμα της ανοδικής διόρθωσης, το οποίο έχει ημερομηνία λήξης τους επόμενους μήνες ασχέτως αν σημειώνονται νέα υψηλά.
5) Η χώρα εισέρχεται σε μία φάση μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας, η οποία θα έχει τρομερό αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην εγχώρια οικονομία όσο και στη στάση των ξένων επενδυτών απέναντι στις ελληνικές μετοχές.
6) Από όποια πλευρά κι αν εξετάσει κανείς την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η πιο προβληματική χώρα της Ευρώπης. Πότε επιτέλους και πώς θα διορθωθούν οι μεγάλες δομικές κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές ανισορροπίες της χώρας, τις οποίες τα 2 μεγάλα κόμματα που ήταν στην εξουσία τα τελευταία 30 χρόνια απεύχονταν και απέφευγαν να αντιμετωπίσουν για ψηφοθηρικούς λόγους πετώντας το μπαλάκι το ένα στο άλλο;

Επιστροφή στις 1.500 μονάδες;
Επειδή λοιπόν νομίζω ότι έφτασε η ώρα να αντιμετωπιστούν τα θέματα αυτά, αλλιώς ο κοινωνικοοικονομικός ιστός της χώρας θα καταρρεύσει με απύθμενα κοινωνιολογικής φύσεως προβλήματα και για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, κατά τη διάρκεια του 2010 υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο γενικός δείκτης να βρεθεί και κάτω από τις 1500 μονάδες.
Πιστεύω ότι στα σημερινά επίπεδα τιμών ένας επενδυτής θα πρέπει να είναι συνεχώς πωλητής και να μειώνει τις θέσεις του, διότι με την πάροδο του χρόνου η μεταβλητότητα και το ρίσκο για τις μετοχές θα αυξηθεί δραματικά.
Φαίνεται ότι ο περισσότερος κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της εγχώριας μακροοικονομικής κατάστασης και την τραγική επιδείνωση της σχέσης απόδοσης - ρίσκου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα.
Η μοναδικότητα των στιγμών που βιώνουμε σήμερα, από χρηματιστηριακή άποψη, είναι ότι κάθε σοβαρή προσπάθεια εγχώριας μακροοικονομικής, μικροοικονομικής και θεμελιώδους ανάλυσης (ασχέτως των τεχνικών συμπερασμάτων βάσει των διαγραμμάτων που κι αυτά θα είναι αρνητικά) καταδικάζει απ’ τα πρώτα στάδια κάθε μετοχική επένδυση λόγω του υπερβολικού ρίσκου που εμπεριέχει.
Δημήτρης Λαζόπουλος, καθηγητής χρηματοοικονομικής στο Deree College
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&pubid=16621145

No comments: