25.9.09

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προτείνει την επιβολή του «φόρου Τόμπιν»

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ επαναφέρει την πρόταση για την επιβολή φόρου επί των διεθνών χρηματιστηριακών συναλλαγών, γνωστός και ως «φόρος Τόμπιν», με άρθρο που δημοσιεύεται την Παρασκευή στους Financial Times.
«Στο πλαίσιο της πολιτικής μας απάντησης στην κρίση, θα έχουμε ανάγκη από νέες μορφές καταμερισμού των φορολογικών βαρών. Μία από αυτές είναι η θέσπιση ενός παγκόσμιου φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών» αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Στάινμπρουκ. Ένας τέτοιος φόρος , ο οποίος θα έπρεπε να εφαρμοσθεί από όλες τις χώρες της Ομάδας των 20 για την αποφυγή στρεβλώσεων στον ανταγωνισμό και θα ανέρχεται σε 0,05% επί του συνόλου των συναλλαγών χρηματιστηριακών προϊόντων, θα επέτρεπε «τη χρηματοδότηση του κόστους της κρίσης», επισημαίνει ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών.
Η ιδέα του φόρου Τόμπιν, που ανήκει στον νομπελίστα Αμερικανό οικονομολόγο Τζέιμς Τόμπιν, επανήλθε στο προσκήνιο με την παγκόσμια οικονομική κρίση και την ανάγκη ελέγχου της ανεξέλεγκτης χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας.
Η Γαλλία έχει προτείνει τη θέσπιση ενός τέτοιου φόρου για την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν δήλωσε ότι η επιβολή τέτοιου φόρου «αξίζει να εξετασθεί», ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι θα ήταν «μια εξαιρετική ιδέα».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Γαλλικό

και

Tax trades to share the costs of the crisis

No comments: