24.9.09

Fed 23-9-2009

Αμετάβλητα στα χαμηλότερα επίπεδα στην ιστορία της διατήρησε τα αμερικανικά επιτόκια η Νομισματική Επιτροπή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FOMC) για έκτη διαδοχική φορά, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις επενδυτών και αναλυτών.H αμερικανική κεντρική τράπεζα αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητο το εύρος διακύμανσης του βασικού της παρεμβατικού επιτοκίου μεταξύ μηδέν και 0,25%.
Στην ανακοίνωση που ακολουθεί την απόφαση της κεντρική τράπεζας των ΗΠΑ, η Fed μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι "τα νεώτερα στοιχεία από την τελευταία συνεδρίαση της Νομισματικής Πολιτικής τον Αύγουστο υποδεικνύουν ότι η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει μετά την ραγδαία επιβράδυνση.
Οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν βελτιωθεί περαιτέρω και η δραστηριότητα στη στεγαστική αγορά έχει ενισχυθεί. Οι δαπάνες των νοικοκυριών φαίνεται να σταθεροποιούνται αν και παραμένουν περιορισμένες λόγω των συνεχιζόμενων απωλειών στην αγορά εργασίας, την αδύναμη αύξηση των εισοδημάτων, την υποχώρηση των αξιών στη στεγαστική αγορά και τις σφικτές συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να μειώνουν τις επενδύσεις τους και το προσωπικό τους, αν και με μικρότερο ρυθμό: συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο στην ευθυγράμμιση των αποθεμάτων τους με τις πωλήσεις.
Αν και η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει αδύναμη για κάποιο διάστημα, η Επιτροπή εκτιμά ότι οι δράσεις που έχει αναλάβει για τη σταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών και ιδρυμάτων, τα μέτρα δημοσιονομικής ενίσχυσης αλλά και οι δυνάμεις της αγοράς θα υποστηρίξουν την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και τη σταδιακή επιστροφή σε υψηλότερα επίπεδα χρησιμοποίησης των πόρων στο πλαίσιο της σταθερότητας των τιμών.
Σε ό,τι αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις, η Επιτροπή εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει αποδυναμωμένος για κάποιο χρονικό διάστημα.Στο πλαίσιο των εν λόγω συνθηκών, η Federal Reserve θα συνεχίσει να χρησιμοποιήσει ένα ευρύ πλαίσιο εργαλείων για να προωθήσει την οικονομική ανάκαμψη και να διασφαλίσει την σταθερότητα των τιμών.
Η Επιτροπή θα διατηρήσει τα υφιστάμενα επίπεδα των επιτοκίων και εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι πιθανό να δικαιολογούν τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων για κάποιο διευρυμένο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, προκειμένου να υποστηρίξει τις αγορές των ενυπόθηκων δανείων και τις στεγαστικές αγορές και να βελτιώσει τις συνολικές συνθήκες στις ιδιωτικές πιστωτικές αγορές, η Federal Reserve θα αγοράσει συνολικά έως 1,25 τρισ. δολ. σε χρεόγραφα διασφαλισμένα με ενυπόθηκα δάνεια (MBS) και έως 200 δισ. δολ. σε ομόλογα κρατικών οργανισμών (agency debt).
Η Επιτροπή σταδιακά θα επιβραδύνει τον ρυθμό των εν λόγω αγορών προκειμένου να προωθήσει την ομαλή μετάβαση στις αγορές και περιμένει ότι θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2010.Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προγράμματα αυτά αναμένονταν να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο.
Επιπλέον, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το πρόγραμμα αγορών έως 300 δισ. δολ. σε μακροπρόθεσμα ομόλογα του υπουργείου Οικονομικών από την Federal Reserve θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου 2009. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί το χρονοδιάγραμμα και τα συνολικά ποσά των αγορών χρεογράφων σε συνάρτηση με την εξέλιξη των οικονομικών προοπτικών και των συνθηκών στις χρηματοοικονομικές αγορές.Η Federal Reserve θα συνεχίσει να εξετάζει με προσοχή το μέγεθος και τη σύσταση του ισολογισμού της σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στις αγορές και τις οικονομικές συνθήκες".
http://www.capital.gr/News.asp?id=818974

Ο αναλυτής των «FT» Krishna Guha δίνει μια συνοπτική εικόνα για την ουσιαστική σημασία των διατυπώσεων της FOMC, της επιτροπής καθορισμού της πιστωτικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών.
1. Η FOMC προβλέπει ανάκαμψη στον κλάδο κατοικίας, αλλά δεν είναι βέβαιη για τις καταναλωτικές δαπάνες.
2. Προβλέπει ότι ο ρυθμός επιχειρηματικού «μαζέματος» θα επιβραδυνθεί.
3. Είναι λίγο πιο αισιόδοξη για τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης απ’όσο αναμέναμε ή, εν πάση περιπτώσει, κάνει ξεκάθαρο ότι δεν διαβλέπει ύφεση με «διπλό πάτο.»
4. Αυτή την φορά, δεν κάνει αναφορά σε υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων.
5. Εκανε το ελάχιστο δυνατό υπονοούμενο ότι δρομολογείται μια σταδιακή στρατηγική εξόδου –η FOMC δήλωσε ότι θα αναπτύξει «μια ευρεία κλίμακα εργαλείων» και όχι «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» από εδώ και πέρα.
Τα highligths του ανακοινωθέντος ήταν, θα λέγαμε, επιγραμματικά τα εξής:
*Καμία αλλαγή φρασεολογίας για την παρατεταμένη περίοδο διευκολυντικής πολιτικής.
*Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικών.
*Καμία προοπτική πρόωρης αύξησης των επιτοκίων.
http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/544442/ArticleFTgr.aspx

No comments: