30.9.09

«Επιθετική» θα πρέπει να είναι η Fed στην αύξηση των επιτοκίων, λέει στέλεχός της

Με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Με γρήγορο και επιθετικό ρυθμό θα πρέπει να προχωρήσει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ στην αύξηση των επιτοκίων «αμέσως μόλις αναρρώσει» η αμερικανική οικονομία, λέει ο Ρίτσαρντ Φίσερ, πρόεδρος της Fed του Ντάλας, για να προλάβει τον πληθωρισμό.
«Περιμένω ότι, όταν έρθει η ώρα να σφίξουμε τη νομισματική μας πολιτική, οι συνάδελφοί μου και εγώ θα προχωρήσουμε με προθυμία, η οποία αν χρειαστεί θα είναι τόσο σύντομη όσο και έντονη» ανέφερε ο Φίσερ, στον ίδιο τόνο με παρόμοιες δηλώσεις άλλου στελέχους της Fed την Παρασκευή.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αν η Κεντρική Τράπεζα αποσύρει την υποστήριξή της πολύ νωρίς, μπορεί να «βραχυκυκλώσει» την ανάκαμψη, ενώ αν αντιδράσει πολύ αργά θα έχει ανοίξει την «κερκόπορτα» του πληθωρισμού. Οι περισσότεροι παρατηρητές ερμηνεύουν τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της Fed σε συνδυασμό με τη δέσμευσή της να κρατήσει για καιρό σχεδόν μηδενικά τα επιτόκια ως πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κάπου μέσα στο 2010.
Η υποχώρηση από τα μέτρα στήριξης «θα πρέπει να ξεκινήσει μόλις υπάρξουν σαφή σημάδια ανάκαμψης και ενίσχυσης της ικανότητας δανεισμού του τραπεζικού συστήματος» δηλώνει ο Ρ.Φίσερ.
Οι οικονομολόγοι της Fed πιστεύουν ότι καταναλωτές, επιχειρηματίες και επενδυτές θα αισθάνονται πολύ πιο ασφαλείς ότι οι τιμές δεν θα εκτοξευτούν μελλοντικά αν η Κεντρική Τράπεζα αυξήσει «μία και έξω» τα επιτόκια και όχι σταδιακά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

No comments: