12.10.09

Σε ευρώ και γεν το 63% των νέων συναλλαγματικών αποθεμάτων των κεντρικών τραπεζών

Την ...πλάτη τους έχουν γυρίσει στο δολάριο οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, καθώς στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 το 63% των νέων συναλλαγματικών αποθεμάτων είναι σε ευρώ και γεν.
Συγκεκριμένα, σε αυτή την χρονική περίοδο τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 413 δισ. δολάρια στα 7,3 τρισ. δολάρια. Πρόκειται, σύμφωνα με το Bloomberg, για τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2003.
Οι κεντρικές τράπεζες που ανακοινώνουν τα νομίσματα στα οποία διατηρούν αποθέματα, είχαν σε ευρώ και γεν το 63% των νέων αποθεμάτων τους, σύμφωνα με την Barclays Capital.
Το μέσο ποσοστό των συναλλαγματικών αποθεμάτων σε δολάριο τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν 63%. Η διοίκηση Ομπάμα στις ΗΠΑ δείχνει να ανέχεται την εξασθένηση του δολαρίου, για να τονώσει τις αμερικανικές εξαγωγές, στο βαθμό, βεβαίως, που δεν θα απομακρύνει τους επενδυτές από τα κρατικά ομόλογα.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες εκτιμάται ότι για κάθε μήνα μετά τον Μάρτιο πούλησαν 30 δισ. δολάρια για να αγοράσουν ευρώ. γεν και άλλα νομίσματα.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΔΝΤ, το ποσοστό του δολαρίου στα συναλλαγματικά αποθέματα έπεσε στο 62,8% στα τέλη Ιουνίου. Η πτώση κατά 2,2% που σημειώθηκε σε αυτό το τρίμηνο είναι η μεγαλύτερη από το β΄τρίμηνο του 2002.
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος του έτους το ευρώ θα παραμείνει κοντά στα 1,47 δολάρια και το πράσινο νόμισμα θα διαμορφωθεί κοντά στα 92 γεν. Νωρίς, το μεσημέρι της Δευτέρας, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ήταν 1,4735 και δολαρίου/γεν 90,21.
Οι αναλυτές της Credit Suisse εκτιμούν ότι το ευρώ είναι ανατιμημένο κατά 16% έναντι της «δίκαιης» αξίας του (1,22 δολάρια). Για το γεν, η Morgan Stanley λέει ότι είναι υπερτιμημένο κατά 10%.
Newsroom ΔΟΛ

No comments: