19.10.09

Αύξηση κεφαλαίου από την Alpha Bank με 3 νέες για κάθε 10 παλαιές στα 8 ευρώ/μετοχή

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 986 εκατ. ευρώ, με σκοπό την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου.

Η τράπεζα προσφέρει 3 νέες για κάθε 10 παλαιές μετοχές, προς 8 ευρώ ανά μετοχή.

Η Alpha είπε ότι η έκδοση, στην τιμή των 8 ευρώ ανά μετοχή, θα της επιτρέψει την επαναφορά της πάγιας μερισματικής πολιτικής της και την αποκλιμάκωση της πολιτικής υψηλών προβλέψεων σε συντομότερο χρονικό διάστημα, σε σχέση με τους τραπεζικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο ίδιο περιβάλλον.

Η τράπεζα δεν έδωσε μέρισμα για το 2009, πρώτη φορά από το 1948.

Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η τράπεζα θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στην εξαγορά των 200 εκατ. προνομιούχων, άνευ δικαιώματος ψήφου μετοχών, που εξέδωσε υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.

Σημειώνεται ότι η Alpha είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που εξέρχεται από το πρόγραμμα κρατικής στήριξης και σύντομα αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες.

Τον περασμένο Ιανουάριο, άντλησε 940 εκατ. ευρώ μέσω της πώλησης προνομιούχων μετοχών στο Δημόσιο, στο πλαίσιο του προγράμματος των 28 δισ. ευρώ.

Με την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 940 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνεται μείωση των προ φόρων δαπανών κατά 94 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα ετήσια τοκoμερίδια των προνομιούχων μετοχών.

Η τιμή της αύξησης είναι σε discount 32,9% επί της θεωρητικής τιμής μετά την αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης στις 16 Οκτωβρίου. Η αύξηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου.

Η Alpha είπε ότι αναμένει η έκδοση να ενισχύσει τον δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων, που διαμορφώθηκε στο 9,1% στα τέλη Ιουνίου, κατά 200 μονάδες βάσης.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος, επισήμανε ότι:

«Πριν από έναν περίπου χρόνο, ανακοινώσαμε πρώτοι την πρόθεσή μας να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα ενισχύσεως της ρευστότητος της ελληνικής οικονομίας, αντιλαμβανόμενοι τις θετικές επιδράσεις που θα είχε στην οικονομική δραστηριότητα και κατ' επέκταση στο τραπεζικό σύστημα».

»Στο πλαίσιο αυτό, στηρίξαμε ουσιαστικά την πελατεία μας για να αντεπεξέλθει στη δύσκολη συγκυρία».

»Έχουμε την πεποίθηση ότι η αύξηση αυτή θα προσδώσει σημαντικό προβάδισμα στην τράπεζα, η οποία εξελίσσεται σε τράπεζα αναφοράς για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ αποτελεί μία ελκυστική επενδυτική ευκαιρία για συμμετοχή σε έναν από τους πλέον εύρωστους τραπεζικούς ομίλους στην περιοχή».

Newsroom ΔΟΛ

No comments: