20.10.09

Ben Bernanke 19-10-2009

Η χρηματοπιστωτική κρίση ανέδειξε την σημασία της καταπολέμησης των διεθνών ανισορροπιών στο εμπόριο και τις ροές κεφαλαίων, δήλωσε ο διοικητής της Federal Reserve, Ben Bernanke, κατά την διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Ασία.

«Η κρίση... ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξουν πολλές μεταρρυθμίσεις που κυμαίνονται από την βελτίωση της τραπεζικής εποπτείας έως την καταπολέμηση των διεθνών ανισορροπιών,» δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ.

Ενας από τους στόχους των Αμερικανών αξιωματούχων που βρίσκονται στο Πεκίνο είναι να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα, η οποία έχει ογκώδες εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ, ώστε να επιτρέψει την ανατίμηση του εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου και να τονώσει την εσωτερική κατανάλωση στην κινεζική οικονομία.

Πάντως ο κ. Bernanke δεν έκανε καμία ευθεία αναφορά στην Κίνα κατά την διάρκεια της ομιλίας του, καθώς η αμερικανική αντιπροσωπεία κράτησε χαμηλούς τόνους, διότι είναι πλέον μεγάλη η σημασία της Κίνας τόσο όσον αφορά τα αποθέματά της σε αμερικανικά ομόλογα και χρεόγραφα όσο και ως «ατμομηχανή» της παγκόσμιας οικονομίας.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/552374/ArticleNewsWorld.aspx

Οι ασιατικές οικονομίες οδηγούν την παγκόσμια ανάκαμψη, ωστόσο πρέπει να επικεντρωθούν στην τόνωση της κατανάλωσης για την αποφυγή της δημιουργίας παγκόσμιων ανισορροπιών, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος της Federal Reserve Ben Bernanke.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires, μιλώντας σε συνέδριο στο Σαν Φρανσίσκο για την οικονομική πολιτική στην Ασία, ο Bernanke σημείωσε πως οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν την αποταμίευση ενώ η Κίνα και οι υπόλοιπες αναδυόμενες οικονομίες της περιοχής πρέπει να αυξήσουν την κατανάλωση.

Για την εξισορρόπηση και την επίτευξη μεγαλύτερης διάρκειας οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed, πρέπει να αποφευχθούν οι ανισορροπίες στο εμπόριο και στις κεφαλαιακές ροές, καθώς η μεγάλη εξάρτηση από την εξωτερική ζήτηση μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα.

“Αν και πρέπει να αναπτύξουμε, όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούμε, εργαλεία για την αύξηση της ιδιωτικής αποταμίευσης, ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η καθιέρωση μίας βιώσιμης δημοσιονομικής μεταβατικής πολιτικής με τη δέσμευση μείωσης των ομοσπονδιακών ελλειμμάτων τα επόμενα έτη,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Bernanke.

http://www.capital.gr/News.asp?id=835254

No comments: