12.10.09

Στους αμερικανούς οικονομολόγους Οστρομ και Ουΐλιαμσον το Νομπέλ Οικονομίας

Οι αμερικανοί οικονομολόγοι Ελινορ Οστρομ και Ολιβερ Ουΐλιαμσον βραβεύονται με το Νομπέλ Οικονομίας 2009 για τις εργασίες τους επί της οικονομικής διακυβέρνησης, ανακοίνωσε η επιτροπή του βραβείου.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=293422&dt=12/10/2009

http://nobelprize.org/nobel_prizes/economics/laureates/2009/

Η Έλινορ Όστρομ και ο Όλιβερ Ουΐλιαμσον κέρδισαν το Νομπέλ Οικονομίας 2009 για τις εργασίες τους επί της οικονομικής διακυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας.
Η Ακαδημία αναφέρεται στον τρόπο που η κα Όστρομ κατέδειξε πως μπορούν συνομοσπονδίες ιδιοκτητών να διαχειρίζονται την κοινή περιουσία τους και στη θεωρία που ανέπτυξε ο κ. Ουίλιαμσον για την επίλυση διαμαχών σε εταιρικό επίπεδο.
Σημειώνεται ότι η κα Όστρομ είναι η πρώτη γυναίκα που κερδίζει Νόμπελ Οικονομίας και η πέμπτη που τιμάται φέτος με αυτό το βραβείο.
Η Έλινορ Όστρομ, του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, στις κεντρικές ΗΠΑ, «απέδειξε ότι μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση της δημόσιας περιουσίας από ενώσεις χρηστών», ενώ ο Όλιβερ Ουΐλιαμσον, του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, στις δυτικές ΗΠΑ, «απέδειξε ότι οι αγορές και οι ιεραρχικά δομημένες οργανώσεις, κατ' εικόνα των επιχειρήσεων, έχουν εναλλακτικές δομές διαχείρισης που διαφέρουν μεταξύ τους στον τρόπο που λύνουν θέματα σύγκρουσης συμφερόντων».
«Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αυτές οι γόνιμες συμβολές έφεραν την έρευνα για την οικονομική διακυβέρνηση από το περιθώριο στην εμπροσθοφυλακή της επιστημονικής προσοχής» αναφέρει η επιτροπή στην ανακοίνωσή της.
Υπενθυμίζεται ότι το 2008, το Νόμπελ Οικονομίας είχε κερδίσει ο Πολ Κρούγκμαν.
Newsroom ΔΟΛ

No comments: