15.10.09

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα δημοσιονομικά προβλήματα κρούει η Κομισιόν

Στην έκθεση της Επιτροπής για τη Μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών για την ανάκαμψη της οικονομίας, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα, η Λετονία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Μ.Βρετανία είναι οι πέντε χώρες της ΕΕ που αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα και συνεπώς θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την αύξηση των κρατικών εσόδων και τη μείωση των κρατικών δαπανών.
Παράλληλα, το Λουξεμβούργο και η Ελλάδα είναι οι δύο χώρες που θα αντιμετωπίσουν τα οξύτερα δημοσιονομικά προβλήματα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Η Επιτροπή ζητά να χαραχθούν στρατηγικές εξυγίανσης, οι οποίες θα πρέπει να στηρίζονται σε τρεις άξονες: Πρώτον στη μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, δεύτερον στην αύξηση των ποσοστών απασχόλησης και τρίτον στις μεταρρυθμίσεις των συστημάτων κοινωνικής προστασίας.
Μεταξύ άλλων τονίζεται η ανάγκη να αυξηθεί η πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης, ανάλογα με το αυξανόμενο προσδόκιμο επιβίωσης, σημειώνοντας ότι πολλές χώρες πρόκειται να λάβουν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι οι μεταρρυθμίσεις των συντάξεων σε ορισμένες χώρες συνέβαλαν στη διατήρηση των συστημάτων συνταξιοδότησης για τις μελλοντικές γενεές, καθιστώντας τα περισσότερο βιώσιμα.
Εξάλλου, σύμφωνα με την Επιτροπή η βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών είναι απαραίτητη για τη μείωση των μη παραγωγικών δαπανών και τη μεταφορά πόρων προς την παιδεία, την έρευνα και άλλους πολιτικούς στόχους (κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς, υγείας).
Επίσης, η δημοσιονομική εξυγίανση μέσω της συγκέντρωσης πρόσθετων εσόδων, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, πρέπει να λαμβάνει υπόψη κίνητρα, την αποτελεσματικότητα και την ανταγωνιστικότητα και να επικεντρώνεται στα μέτρα τα οποία προκαλούν τις λιγότερες στρεβλώσεις, λέει η Επιτροπή.
Τέλος, η Επιτροπή τονίζει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να θέσουν τα δικά τους χρονοδιαγράμματα προκειμένου να προχωρήσουν στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και να φτάσουν κάποια στιγμή σε μηδενικά ελλείμματα. Όσον αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους πρέπει να διαδραματίσει ιδιαίτερα κυρίαρχο και σαφή ρόλο στις διαδικασίες εποπτείας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: