21.10.09

Το στοίχημα της αξιόπιστης δημοσιονομικής προσαρμογής

Ο κ. Παπακωνσταντίνου γνώριζε ότι η καταγραφή της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης ενείχε τον πραγματικό κίνδυνο να ενεργοποιήσει το σύνδρομο της απογραφής. Το διακύβευμα είναι πολύ σοβαρότερο από λίγα δύσκολα απογεύματα στις συνεδριάσεις του Eurogroup, κάποιες σκληρές δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων και μερικές αυστηρές εκθέσεις της Κομισιόν. Το διακύβευμα είναι να μην εγκλωβισθεί η οικονομική πολιτική σε μια μονοδιάστατη προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος, όπως όπως. Το διακύβευμα είναι να επιτραπεί στην κυβέρνηση να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα που υποχωρεί. Το διακύβευμα είναι να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού της Ελλάδας.

Το παιχνίδι δεν χάθηκε, επειδή ο κ. Γιουνκέρ έκανε μια σκληρή δήλωση ή επειδή ο διεθνής Τύπος θα γράψει ενδεχομένως μερικά σκωπτικά σχόλια. Δεν πρόκειται, επίσης, να κερδηθεί με το επιχείρημα ότι κι άλλες είκοσι χώρες έχουν υπερβολικό έλλειμμα και σε κάποιες από αυτές είναι διψήφιο. Η Κομισιόν θα μας απαντήσει ότι είμαστε μοναδικοί, επειδή το δικό μας έλλειμμα δεν οφείλεται στην κρίση και τα ξένα μέσα ενημέρωσης ότι ξεχωρίζουμε από τους άλλους γιατί είμαστε απατεώνες.

Η έκβασή του παιχνιδιού θα εξαρτηθεί τελικά από τις επόμενες επιλογές της κυβέρνησης. Εάν η καταγραφή συνοδευθεί από ένα αξιόπιστο, σαφές και με μετρήσιμα αποτελέσματα πρόγραμμα διατηρήσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής, έχει πιθανότητες να εξουδετερώσει το σύνδρομο της απογραφής. Σε αντίθετη περίπτωση θα ξαναδούμε το έργο σε επανάληψη. Μόνο που το νέο σίκουελ θα παιχθεί σε συνθήκες ύφεσης...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_21/10/2009_334140

No comments: