23.10.09

Ανησυχία για αύξηση του κόστους κρατικού δανεισμού μετά την υποβάθμιση της Fitch

Το πρώτο «χαστούκι» για την Ελλάδα μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την εκτίναξη του ελλείμματος στο 12,5% του ΑΕΠ, ήρθε από τον διεθνή Oίκο Fitch, ο οποίος υποβάθμισε την Πέμπτη την αξιολόγησή του για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «Α-» από «A», με αρνητικές προοπτικές.
Ο χαρακτηρισμός αυτός των προοπτικών, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και άλλης υποβάθμισης στο μέλλον, προειδοποιούν οι αναλυτές.
Συνέπεια της τακτικής απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση, θεωρεί την σημερινή υποβάθμιση της χώρας η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας μάλιστα ότι «η σχετική ανακοίνωση τονίζει το έλλειμμα αξιοπιστίας της Ελλάδας»
«Η υποβάθμιση [...] αποτελεί μία ακόμη συνέπεια της τακτικής της απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων της οικονομίας από τους πολίτες, τους διεθνείς εταίρους και τις αγορές, που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση» τονίζει σε ανακοίνωση του. Συνεχίζοντας την επίθεσή του το υπουργείο Οικονομικών κατηγορεί την προηγούμενη ηγεσία της χώρας ότι απέκρυπτε αντί να διορθώνει τα προβλήματα, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των αγορών, που είχαν ήδη τιμωρήσει την χώρα με υψηλά επιτόκια δανεισμού.
Σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας
Από την πλευρά του, σύμφωνα με το Reuters, ο διεθνής Οίκος Fitch αναφέρει ότι: «Η υποβάθμιση αντανακλά την χθεσινή ανακοίνωση ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 12,5% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Fitch για 6% και σε σχέση με την επίσημη πρόβλεψη της Ελλάδας για 3,7% στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Ιανουάριο του 2009».
Εξαιρετικά επικριτικός είναι ο Οίκος και σε ότι αφορά την -αποδεδειγμένη πλέον- αναξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων. Όπως τονίζει η Fitch «αυτές οι συνεχιζόμενες αναντιστοιχίες ουσιαστικά υπονομεύουν την αξιοπιστία των σχεδίων για μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική εξυγίανση».
Η Fitch είπε ακόμη ότι πλέον αναμένει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το μεγαλύτερο ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ευρωζώνη μετά αυτό της Ιταλίας, να διαμορφωθεί στο 115% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2009 (σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που σημειώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990) και στο 120% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2010.
«Το ανησυχητικό με αυτή την υποβάθμιση είναι ότι ενώ η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας μειώθηκε, η Fitch άφησε τις προοπτικές αρνητικές και όχι σταθερές. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανός ο κίνδυνος και άλλης υποβάθμισης στο μέλλον», είπε ο Marc Ostwald, αναλυτής ομολόγων στην Monument Securities στο Λονδίνο, προσθέτει το Reuters.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο, η Fitch είχε μειώσει τις προοπτικές για την Ελλάδα σε «αρνητικές» από «σταθερές», ενώ τον Ιανουάριο η S&P είχε υποβαθμίσει την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε «Α-», με «σταθερές» προοπτικές. H Moody's αξιολογεί με «Α1» την Ελλάδα.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1067030&lngDtrID=251

No comments: