26.10.09

G.Soros: ''Υπερ-φούσκα'' προκάλεσε την παγκόσμια κρίση

Η παγκόσμια κρίση του 2008 προκλήθηκε από το σπάσιμο μιας ''υπέρ-φούσκας'' όπου είχε αρχίσει να μεγαλώνει από το 1980, ενώ οι προσπάθειες των αρχών να παρέμβουν τη μεγάλωναν κι άλλο εως ότου έσπασε, σημειώνει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros σε άρθρο του στη Financial Times, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι ''υπερ-φούσκες'' προκαλούνται από μια σειρά από μικρότερες φούσκες, οι οποίες σχηματίζονται επειδή οι αγορές δεν έχουν τάση εξισορρόπησης. Οι φούσκες δεν είναι παράλογες, τονίζει ο Soros στους FT.

Επειδή οι αρχές παρενέβησαν και έσωσαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενώ προσέφεραν και μέτρα στήριξης της οικονομίας, η φούσκα μεγάλωσε, προσθέτει. Συνεπώς, οι αρχές πρέπει να δεχτούν το γεγονός ότι η αγορά είναι επιρρεπής ως προς τη δημιουργία φουσκών και πρέπει να παρεμβαίνουν προκειμένου να τις εμποδίζουν απ'το να γίνονται υπερβολικά μεγάλες, υπογραμμίζει.

Πως θα γίνει αυτό; Ο Soros προτείνει μεταξύ άλλων τον έλεγχο προσφοράς χρήματος, ενώ οι επιτροπές παρακολούθησης πρέπει επίσης να παρακολουθούν στενά την πιστωτική αγορά.

http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=226947

No comments: