26.10.09

Roubini: Η υποχώρηση του δολαρίου κρύβει σημαντικούς κινδύνους

Οι περισσότεροι επενδυτές ακολουθούν την ίδια στρατηγική του δανεισμού σε δολάρια προκειμένου να προβούν σε τοποθετήσεις σε πάγια υψηλότερων αποδόσεων δήλωσε ο διάσημος καθηγητής Nouriel Roubini, γνωστός και ως "Dr. Doom" επειδή ήταν ο πρώτος που προέβλεψε την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC ο Nouriel Roubini προειδοποίησε ωστόσο ότι η ανάκαμψη του δολαρίου ενδεχομένως να οδηγήσει σε βουτιά τις παγκόσμιες αγορές. "Υπάρχει τεράστια ρευστότητα που κυνηγάει τοποθετήσεις", σημείωσε ο Roubini και συμπλήρωσε. "Είναι το αποκορύφωμα της πρακτικής του carry trade".
Ο ίδιος επισήμανε ότι τα φθηνά κεφάλαια έχουν οδηγήσει σε άνοδο των τιμών, ωστόσο το αμερικανικό δολάριο δεν μπορεί να υποχωρεί για πάντα. "Ενδεχομένως να ακολουθήσει ραγδαία πτώση των αγορών σε ολόκληρο τον κόσμο όταν η πορεία του αμερικανικού νομίσματος αναστραφεί", εκτίμησε.
Επανέλαβε παράλληλα ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι "αναιμική", ενώ εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ θα σημειώσουν ανάπτυξη από 1% έως 2% τα επόμενα δύο έτη σε σύγκριση με τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας για ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 3%.
Η Ιαπωνία και η Ευρώπη αναμένεται να σημειώσουν ανάπτυξη μικρότερη του 1%, συμπλήρωσε."Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν προεξοφλήσει μία ανάκαμψη τύπου V", δήλωσε ο Roubini και συμπλήρωσε. "Αν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις θα ακολουθήσει σημαντική διόρθωση".
Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, εκτίμησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ζημιές καθώς η αγορά οικιστικών ακινήτων έχει υποχωρήσει κατά 30% και η αγορά εμπορικών ακινήτων έχει σημειώσει βουτιά 40% ως αποτέλεσμα της κρίσης. Αυτές οι ζημιές δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί πλήρως τόσο στα μεγάλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα όσο και στις περιφερειακές τράπεζες, σημείωσε. "Όταν γίνει αυτό θα υπάρξουν και νέες απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο", σημείωσε. Τέλος σημείωσε ότι η διάσπαση μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων ενδεχομένως να είναι ο κατάλληλος τρόπος προκειμένου να προλαμβάνονται ή να μετριάζονται οι συστημικοί κίνδυνοι.
http://www.capital.gr/News.asp?id=839944

3 comments:

Greek Rider said...
This comment has been removed by the author.
Greek Rider said...

Καλά περιμέναμε τώρα τον Roubini να μας πει ότι οι αγορές θα διορθώσουν, πλάκα μας κάνει;

Εγώ πιστεύω ότι η πτώση πρέπει πλέον να είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη φορά...ακόμη και μόνο ως αντίδραση, ακόμη και αν δεν συμβεί τίποτα χειρότερο, που θα συμβούν αρκετά...

Για το δολάριο ήταν αναμενόμενο, πριν κάποιους μήνες που ανέβαινε λέγαμε ανάποδα κάτι για στόχο τα 2....

Και όμως αυτή η πτώση λειτουργεί ως αμορτισέρ στις λακκούβες της Αμερικανικής οικονομίας επειδή τώρα δεν αντέχουν πολλά σκαμπανεβάσματα των αγορών που θα κάψει το γενικό.

Από αλλού όμως θα τους έρθει...

Κανένα σημάδι αισιοδοξίας στον χρηματοπιστωτικό ορίζοντα των κεφαλαιαγορών. Κανένα απολύτως!

geokalp said...

gr

ο Ρουμπίνι λέει ότι ίσως το δολλάριο ανέβει οπότε θα κοπεί το $-carry-trade που τρέχει πλέον

συμφωνώ ότι πρέπει η πτώση να είναι μεγάλη
όμως, όπως υπονοείς κι εσύ:
δεν βολεύει κανέναν να μειώνονται οι μετοχές πχ όλα τα ταμεία και οι ασφαλιστικές μοχλεύουν πάνω σ'αυτό
επίσης
το χρήμα που έχει μοιραστεί είναι τόσο πολύ που το βάζουν ακόμα και σε ΑΜΚ εταιρειών με ..αρνητικές ταμειακές ροές.... κοινώς χωρίς μέλλον...

το από αλλού είναι πρώτα η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου εντός Αμερικής, θα το αντέξουν οι καλομαθημένοι αλλά και δουλευταράδες;
άλλος τομέας είναι ο γεωπολιτικός, κλασσικά