25.11.09

Εντείνονται οι κερδοσκοπικές πιέσεις στα ομόλογα, στο 1,90% «άνοιξε» το spread

Στα ύψη οδηγούν το κόστος κρατικού δανεισμού οι κερδοσκοπικές πιέσεις που εντείνονται στην αγορά ομολόγων, καθώς την Τετάρτη η διαφορά επιτοκίων (spread) του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διευρύνθηκε μέχρι τις 190 μονάδες βάσης, υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου πενταμήνου.
Το «άλμα» του spread ήταν προσωρινό και σύντομα «γύρισε» λίγο πάνω από τις 180 μονάδες βάσης (1,80%), έναντι 171 την Τρίτη. Αφορμή και αιτία είναι η δραματική προειδοποίηση που απηύθηνε την Τρίτη για την ελληνική οικονομία ο διοικητής της ΤτΕ, Γ.Προβόπουλος.
Μέσα σε δύο εβδομάδες, η διαφορά επιτοκίων έχει αυξηθεί κατά 0,30% περίπου.
Οι επενδυτές στρέφονται σε κρατικά ομόλογα χαμηλότερου ρίσκου, λόγω των έντονων ανησυχιών που υπάρχουν για τις επιπτώσεις της πιθανής μείωσης των κεφαλαίων που θα παρέχει η ΕΚΤ στις τράπεζες μέσα στο 2010.
Στην ομιλία του, στη Βουλή, ο κ. Προβόπουλος είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί από τις αρχές του έτους 40 δισ. ευρώ περίπου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας ενισχύθηκαν μετά την αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων για το ΑΕΠ, που έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση από το πρώτο τρίμηνο του 2009, για πρώτη φορά από το 1993.
Η έντονη απόκλιση του κόστους κρατικού δανεισμού δεν παρατηρείται μόνο σε σύγκριση με τα γερμανικά ομόλογα, αλλά και σε σύγκριση με τα ομόλογα περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης.
Είναι ενδεικτικό απ' αυτή την άποψη το γεγονός ότι το spread έναντι του ιταλικού 10ετούς ομολόγου διευρύνθηκε στις 100 μονάδες βάσης, κοντά στο υψηλό των 101 μονάδων βάσης της περασμένης Παρασκευής, υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.
Ανοδικές τάσεις ακολουθεί και τo κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών (credit default swap). Την Τετάρτη, ξεπέρασε τις 200 μονάδες βάσης, από 187 την Τρίτη και 175 μονάδες την Δευτέρα.
Aυτό σημαίνει ότι το ετήσιο κόστος για την ασφάλιση 10 εκατ. ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα ανέρχεται στις 200.000 ευρώ, έναντι 175.200 ευρώ μόλις πριν δύο ημέρες. Το credit default swap είχε ανέλθει τον περασμένο Φεβρουάριο στις 285,1 μονάδες βάσης.

FT: Πιθανή ευρωπαϊκή παρέμβαση για την ελληνική οικονομία
Στην ελληνική οικονομία, τον «ασθενή κρίκο» της ευρωζώνης, αναφέρεται ένα ακόμα δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, με τίτλο «Η αύξηση του χρέους θα πυροδοτήσει τη διάσπαση της ευρωζώνης;», όπου, μάλιστα, γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο ευρωπαϊκής παρέμβασης για τη στήριξη της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η σταθερότητα της ευρωζώνης τίθεται, εκ νέου, υπό αμφισβήτηση, όπως αποδεικνύεται από την ισχυρή άνοδο των credit default swaps των ιταλικών ομολόγων αλλά και από τη διεύρυνση του spread για τα ελληνικά ομόλογα.»
»Αν και η νομισματική ένωση προστατεύει αυτές τις χώρες από την υποτίμηση του νομίσματος, καθίσταται όλο και πιο δύσκολη η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων τους, ιδιαίτερα από την έναρξη της κρίσης έως και σήμερα».
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί μία ρήτρα της Συνθήκη του Μάαστριχτ, βάσει της οποίας μπορεί να δοθεί βοήθεια σε κάποιο κράτος εάν θεωρηθεί ότι δεν έχει τη δυνατότητα να «ευθυγραμμίσει» μόνο του τα δημοσιονομικά του.
Στη ρήτρα διασαφηνίζεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορούν να προσφέρουν οικονομική βοήθεια σε κάποιο κράτος-μέλος, το οποίο «απειλείται με πολλές δυσκολίες» που προκαλούνται από «έκτακτες συνθήκες πέρα από τον έλεγχο του».«Αυτή η παρέμβαση», σύμφωνα με τους Financial Times, «καθίσταται όλο και πιο πιθανή, καθώς οι Έλληνες φαίνεται δύσκολο να κατορθώσουν να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους. Επίσης υπάρχουν σημαντικά ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσον οι χώρες με υψηλά ελλείμματα μπορούν να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.»
Προκειμένου χώρες, όπως η Ελλάδα, να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους, η εφημερίδα αναφέρει εκτίμηση της Goldman Sachs σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υπάρξει υποτίμηση κατά 30% των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Καθώς, όμως, η υποτίμηση του νομίσματος είναι απαγορευμένη, «η μόνη εναλλακτική λύση είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας» σημειώνει η εφημερίδα. Το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση πως «η υπόθεση ότι η Ιταλία ή η Ελλάδα μπορεί να αποφασίσουν να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη θα πρέπει να θεωρείται απίθανη.»
Newsroom ΔΟΛ

No comments: