26.11.09

Περιθώριο ανόδου 35-40% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή των μετοχών τους "βλέπει" για τις Εθνική Τράπεζα και Eurobank η Merrill Lynch, σε σημερινή (26/11) έκθεσή της όπου τονίζει ότι το ξεπούλημα της ελληνικής αγοράς είναι αδικαιολόγητο.

Μάλιστα, σε περίπτωση ισχυρότερης ύφεσης στην Ελλάδα σε σχέση με τις βασικές της προβλέψεις, εκτιμά ότι τα κέρδη των τραπεζών το 2010 θα είναι αντίστοιχα της κερδοφορίας του 2009. "Αν και αυτό ενδέχεται να επηρεάσει την βραχυπρόθεσμη απόδοση, η μεσομακροπρόθεσμη εικόνα της εν λόγω επενδυτικής επιλογής παραμένει άθικτη", τονίζει η ML προσθέτοντας ότι με βάση το χειρότερο σενάριο, η Εθνική είναι η πιο αμυντική επιλογή μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Όπως αναφέρει, οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποαποδόσει κατά 20% τον τελευταίο μήνα, καθώς οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές έχουν επικεντρωθεί στην εξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ, την επίραση από την αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων και την γενικότερη μακροοικονομική εικόνα.

Ο οίκος θεωρεί ότι το ξεπούλημα στην ελληνική αγορά οφείλεται και στην σταδιακή απόσυρση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου, εν όψει της λήξης του έτους.

Ωστόσο, σημειώνει ότι η πρόσφατη υποαπόδοση δεν είναι δικαιολογημένη ενώ διαβλέπει σημαντικό περιθώριο ανόδου, τονίζοντας ότι προτιμά τις μετοχές των Εθνικής και Eurobank (για τις οποίες δίνει σύσταση "buy") έναντι της Τράπεζας Πειραιώς, για την οποία δίνει σύσταση "underperform".

Τι λέει για Ελλάδα

Αν και η μακροοικονομική εικόνα της Ελλάδας δεν είναι καθόλου ευοίωνη, η Merrill Lynch εκτιμά ότι τα ρίσκα είναι υπερεκτιμημένα.

Όπως σημειώνει, η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί πλήρως πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, η ελληνική οικονομία είναι σχετικά ανοιχτή και θα επωφεληθεί από μια παγκόσμια ανάκαμψη. Ως εκ τούτου, ακόμη και εάν οι δημόσιες δαπάνες και η εγχώρια κατανάλωση παραμείνουν πιεσμένες, η ML "δυσκολέυεται" να πιστέψει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε ύφεση σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Η Merrill Lynch τονίζει ότι θεωρεί "εξαιρετικά απίθανο" το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας.

Οι τράπεζες και η ΕΚΤ

Η Merrill Lynch αναφέρει ότι αν και οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποτελέσει τακτικούς χρήστες της ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η εξομάλυνση στις αγορές πίστης έχει επιτρέψει την επιστροφή στις ομολογιακές εκδόσεις.

Ως εκ τούτου, οι τράπεζες έχουν ήδη μειώσει την χρήση της ρευστότητας της ΕΚΤ κατά 50%. Η ΜL εκτιμά ότι μπορούν να μειώσουν περαιτέρω την χρήση των κεφαλαίων της κεντρικής τράπεζας. Επιπλέον, η επίδραση στα κέρδη έχει επίσης υπερεκτιμηθεί, καθώς μέρος της ρευστότητας έχει τοποθετηθεί στη διατραπεζική αγορά ως "αρνητικό spread".

http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/558044/Article.aspx

No comments: