24.11.09

Δραστηριότητα και αποτέλεσμα (wonkish)

(σημείωση: το παρόν ποστ μιλάει για δείκτες του κατασκευαστικού τομέα στην Αμερική όμως το σκεπτικό του έχει γενικότερη εφαρμογή και περιλαμβάνει και την Ελλάδα)

Τα χθεσινά νέα [ΗΠΑ: Άλμα 10,1% στις πωλήσεις υπαρχουσών κατοικιών τον Οκτώβριο] έστειλαν τον S&P500 σχεδόν στο μέγιστο 13 μηνών (Οκτ. 2008). [πρότυπο λινκ]

Αλήθεια, τι προσφέρουν στην οικονομία οι πωλήσεις υπαρχουσών (υφιστάμενων/ήδη κτισμένων) κατοικιών;
Για την ακρίβεια προσφέρουν προμήθειες στους μεσίτες, "νέα" δάνεια των τραπεζών, οπότε τα νέα είναι καλά για αυτούς τους κλάδους.
Επίσης, ένα ακόμα στοιχείο που προσφέρουν είναι ότι μειώνουν το "απόθεμα κατοικιών" (τα ήδη κτισμένα αλλά απούλητα), με συνέπεια - ΙΣΩΣ - να αναγκάσουν τους κατασκευαστές να επενδύσουν για την κατασκευή νέων κατοικιών.
(γράφω "ίσως" γιατί δεν είναι βέβαιο ότι θα επενδύσουν σε νέες κατασκευές μόνο με τη μείωση του αποθέματος εάν οι προσδοκίες τους δεν προβλέπουν συνέχεια στις αγοροπωλησίες)
Βλέπει κάποιος εάν οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας;

Ποιοι είναι οι δείκτες του κατασκευαστικού κλάδου που προσφέρουν στην οικονομία και την οικονομική δραστηριότητα; (δηλ. νέες θέσεις εργασίας)
1. οι επενδύσεις του κατασκευαστικού κλάδου για κατοικίες (πχ Private Residential Investment)
2. οι έγκριση νέων αδειών για κατασκευή κατοικιών, και
3. οι ενάρξεις νέων κατοικιών, που περιλαμβάνει και τους ιδιώτες/φυσικά πρόσωπα
Κοινό επεξηγηματικό λινκ για τα 2-3 και η επίσημη πληροφόρηση, τα οποία θεωρούνται leading indicators για την οικονομική δραστηριότητα, ειδικά οι ενάρξεις νέων κατοικιών, οι οποίες προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας.
Και βέβαια, εάν γνωρίζεις τα 2 και 3 είναι πιθανό να υπολογίσεις το 1.

Φανταστικό λινκ που αποδεικνύει τη σύνδεση επενδύσεων του κατασκευαστικού κλάδου κατοικιών με τους κύκλους της (αμερικάνικης) οικονομίας.

Συμπερασματικά:
1. οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών δεν προσφέρουν οικονομικό αποτέλεσμα στην οικονομία, εκτός εάν μπορεί να θεωρηθεί οικονομικό αποτελέσμα η συναλλαγή ενός υφιστάμενου αγαθού.
2. οι επενδύσεις του κατασκευαστικού κλάδου για κατοικίες είναι ο καλύτερος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας.
3. εκεί που πρέπει να εστιάσει κάποιος είναι στο "απόθεμα κατοικιών", το οποίο όταν φτάσει κάτω από κάποιο επίπεδο είναι σε θέση να ενεργοποιήσει νέες επενδύσεις, κυρίως από τους κατασκευαστές.
Τα λίγο καλά νέα είναι ότι το "απόθεμα κατοικιών" λογικά μειώθηκε κάπως, όμως παραμένει σε ολικά υψηλά από το 1985...
λινκ για "απόθεμα κατοικιών προς πώληση" και λινκ για "απόθεμα κατοικιών προς ενοικίαση"
Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία (Οι κατοικίες "σε απόθεμα" προς πώληση υποχώρησαν κατά 3,7% στις 3,57 εκατ. ), το "απόθεμα κατοικιών προς πώληση" έφτασε στους επτά (7) μήνες (δηλαδή υπάρχει απόθεμα κατοικιών 7 μηνών σε τέτοιους ρυθμούς πωλήσεων) όμως:
α. δεν περιλαμβάνονται οι κατοικίες για ενοικίαση, ενώ
β. αποκλείεται να διατηρηθεί ο ίδιος ρυθμός πωλήσεων τους επόμενους μήνες, ακόμα και αν συνεχιστεί η φορολογική απαλλαγή για την αγορά α΄κατοικίας στην αμερικανική αγορά.
Συνολικά, το "συνολικό απόθεμα κατοικιών" υπερβαίνει το 5% από όλες τις υφιστάμενες (ήδη χτισμένες) κατοικίες στην Αμερική και βέβαια απέχει αρκετά από τους επτά (7) μήνες, ένα κρίσιμο όριο.

Τέλος, κανείς δεν εγγυάται ότι θα υπάρξουν σύντομα νέες επενδύσεις για κατοικίες από τον ιδιωτικό τομέα ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και οριστικά η υφεσιακή περιόδος να αποτελέσει παρελθόν, μαζί με τη συνολική κρίση στην αγορά κατοικίας, η οποία εμπλέκεται περισσότερο από οτιδήποτε στα συσσωρευμένα βουνά χρέους.

No comments: