29.11.09

XA και ομόλογα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. ΖανΚλοντ Τρισέ προσανατολίζεται στο να ανακοινώσει την προσεχή Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου στη συνεδρίαση των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης, ότι η δημοπρασία της 16ης Δεκεμβρίου της ΕΚΤ για την παροχή απεριόριστης ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι η τελευταία.

Οι ελληνικές τράπεζες θα αντλήσουν κεφάλαια και τον Δεκέμβριο, οι διοικήσεις τους όμως θυμούνται ότι οφείλουν να επιστρέψουν τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2010 28 δισ. ευρώ και 7,5 δισ. ευρώ αντιστοίχως, που δανείστηκαν για έναν χρόνο με 1% επιτόκιο τους αντίστοιχους μήνες του 2009 και τα οποία αξιοποίησαν για να δανείσουν με 5% το ελληνικό Δημόσιο αγοράζοντας ομόλογα τα οποία «πάρκαραν» στην ΕΚΤ ως ενέχυρο για τον δανεισμό τους (κερδίζοντας τη διαφορά 4% με μηδενικό ρίσκο). Αναγκάζονται για αυτόν τον λόγο να πωλούν- και μάλιστα από τώρα- τα ομόλογα που διαθέτουν έτσι ώστε, καθώς η αξία τους διολισθαίνει διαρκώς εξαιτίας της διεύρυνσης της διαφοράς του επιτοκίου - δηλαδή του spread- ανάμεσα στα 10ετή ελληνικά και τα (θεωρούμενα ως ασφαλέστερα στην ευρωζώνη)
10ετή γερμανικά, να «γράψουν» λιγότερες ζημιές στο τέλος του 2009 και να συγκεντρώσουν σιγά σιγά τα κεφάλαια που πρέπει να επιστρέψουν.

Η παραπάνω διαδικασία, σε συνδυασμό με την προεξόφληση ότι ο ελληνικός δανεισμός του 2010 θα καλπάσει λόγω της απουσίας μέτρων λιτότητας και χωρίς οι ελληνικές τράπεζες να μπορέσουν να συμβάλουν στην κάλυψή του όσο ενεργά συνέβαλαν το 2009, οξύνει τον φαύλο κύκλο, ανοίγει την «ελληνογερμανική ψαλίδα» των spread και ρίχνει το Χρηματιστήριο.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=301996&dt=29/11/2009

No comments: