27.11.09

Παπακωνσταντίνου: «Yπάρχει σχέδιο και αποφασιστικότητα»

Οι αναταράξεις στις αγορές είναι απόρροια της χαμένης αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς και κερδοσκοπικών κινήσεων. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι οι κινήσεις αυτές δεν επηρεάζουν το ελληνικό δημόσιο που δεν έχει άμεσες δανειακές ανάγκες, ενώ το δανειακό πρόγραμμα για το 2010 θα είναι μικρότερο του 2009.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς για τις πρόσφατες εκθέσεις των διεθνών οίκων για την ελληνική οικονομία, είπε ότι υπάρχουν αρνητικές και θετικές εκθέσεις για τα προβλήματα της οικονομίας που δεν είναι σημερινά, αλλά έχουν βάθος, ενώ πρόσθεσε ότι οι εκθέσεις κάποιων χρηματοοικονομικών οίκων δεν αξιολογούν αντικειμενικά τα προβλήματα που υπάρχουν στην οικονομία της χώρας μας.

Οι προσπάθειες για την επίλυση αυτών των προβλημάτων ξεκινούν τώρα και θα έχουν συνέπεια με διπλό στόχο: πρώτον, τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και δεύτερον, την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Ερωτηθείς για την αύξηση των περιθωρίων των επιτοκίων (spreads) στα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών είπε, ότι το διάστημα αυτό τα spreads έχουν ανέβει σε όλες τις χώρες που μοιάζουν με την Ελλάδα, ενώ παράλληλα, στο τέλος του χρόνου πολλοί επενδυτικοί οίκοι κλείνουν θέσεις.

Αναφερόμενος, στο γενικότερο κυβερνητικό σχεδιασμό, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, ότι υπάρχει σχέδιο και αποφασιστικότητα και γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις για να στηριχθούν η ανάπτυξη και των εισοδήματα και να εμπεδωθούν υγιή δημοσιονομικά.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε, ότι στο πλαίσιο αυτό, άρχισε ήδη διάλογος για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, τις επόμενες ημέρες αρχίζει ευρύς διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ενώ τα υπουργεία άρχισαν προσπάθειες για την περιστολή των δημοσίων δαπανών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: