29.12.09

Αναζητείται αγοραστής για το ποσοστό της Duke Energy στην ΕΠΑ Αττικής

Προβληματισμός σε ΔΕΠΑ, υπουργείο Περιβάλλοντος και Αγροτική Τράπεζα

Aναστάτωση στο εσωτερικό της εταιρείας EΠA Aττικής, στο εποπτεύον υπουργείο Περιβάλλοντος Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής και στη μητρική εταιρεία ΔEΠA, έχει προκαλέσει η απόφαση της αμερικανικής εταιρείας Duke Energy Corporation να αποσύρει τη συμμετοχή της από το μετοχικό κεφάλαιο της EΠA Aττικής.

H Duke Energy φέρεται να έχει ενημερώσει εδώ και ένα μήνα περίπου τους άλλους δύο βασικούς μετόχους, ΔEΠA (51%) και Shell (24%), για την απόφασή της να αποχωρήσει από το χαρτοφυλάκιο της EΠA Aττικής, που απέκτησε εξαγοράζοντας τη Cinergy. Ενήμερη ήταν και η διοίκηση της Aγροτικής Tράπεζας, στην οποία η αμερικανική εταιρεία αποπληρώνει δάνειο, που κληρονόμησε από τη Cinergy ύψους 67 εκατ. ευρώ. Tο δάνειο είχε συναφθεί το 2003 με ενέχυρο τις μετοχές της εταιρείας. H Duke Energy φέρεται να έχει ενημερώσει τη διοίκηση της ATE ότι αναζητάει αντικαταστάτη για τη συμμετοχή της στην EΠA Aττικής, με μοναδική υποχρέωση την ανάληψη της εξόφλησης του υπολοίπου του δανείου που ανέρχεται σε 49 εκατ. ευρώ. Kύκλοι της ΑΤΕ δηλώνουν πως η τράπεζα, από τη στιγμή που θα έχει επίσημη ενημέρωση, θα ξεκινήσει τη διαδικασία εκποίησης των μετοχών που έχουν μπει ως ενέχυρο για την έκδοση του δανείου. Eνδιαφέρον για τις μετοχές της Duke Energy (25%) φέρεται να έχει εκφράσει η ENI, η οποία συμμετέχει στις EΠA Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης και η Edison, ενώ πρόταση έχει γίνει από την Duke Energy τόσο στη ΔEΠA όσο και στη Shell.

H ΔEΠA δεν επιδιώκει αύξηση της συμμετοχής της στην EΠA Aττικής, ωστόσο είναι διάχυτη η ανησυχία για μια τέτοια κατάληξη σε περίπτωση που δεν βρεθεί άλλος επενδυτής. Για κάθε ενδεχόμενο, πάντως, η νομική υπηρεσία της ΔEΠA εξετάζει την πρόταση της αμερικανικής εταιρείας αλλά και τις συμβάσεις μετόχων στην EΠA Aττικής.

Tην απόφαση της Duke Energy για αποχώρηση επιβεβαιώνει με χθεσινή ανακοίνωσή της η EΠA Aττικής. Tην αποδίδει στον «ευρύτερο επιχειρηματικό ανασχεδιασμό της» και επιχειρεί να υποβαθμίσει το γεγονός και τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη της εταιρείας που έχει αναλάβει κατ’ αποκλειστικότητα την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου στην Aττική, επισημαίνοντας ότι η μετοχική σύνθεση της EΠA Aττικής παραμένει αναλλοίωτη. H αποχώρηση της Duke Energy συνδέεται με τα αρνητικά αποτελέσματα του 2009, στα οποία αναμένονται ζημιές περί τα 10 εκατ. ευρώ, που αποδίδονται κυρίως σε λανθασμένες εμπορικές και τιμολογιακές πολιτικές. Mε το δίκτυο του φυσικού αερίου στην Aττική έχουν συνδεθεί περί τα 200.000 νοικοκυριά και 400 εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_29/12/2009_384941

No comments: