22.12.09

Μοοdy's: Υποβάθμιση του Δήμου Αθηναίων κατά μία βαθμίδα

Με την υποβάθμιση του Δήμου Αθηναίων συνέχισε τις αναθεωρήσεις της η Moody's, η οποία έκρινε ότι η πιστοληπτική ικανότητα του δήμου αντιστοιχεί πλέον τη βαθμίδα Α2 –από Α1– ενώ χαρακτήρισε την προοπτική του «αρνητική».
Σύμφωνα με το διεθνή οίκο αξιολόγησης, η εν λόγω υποβάθμιση είναι απόρροια της υψηλού βαθμού συσχέτισης μεταξύ του Δήμου της Αθήνας και του ελληνικού δημοσίου. Η λειτουργία του δήμου και η χρηματοδότησή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις μεταβιβάσεις κεφαλαίων από την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζει η Moody's.
Ο Δήμος Αθηναίων απάντησε με ανακοίνωσή του στην υποβάθμιση από τη Moody's υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος, παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, κατάφερε το 2009 μέσα από μια εξαιρετική διαχείριση των οικονομικών του να καταταχθεί για τρίτη συνεχή χρονιά στην κατηγορία Α1 υπογραμμίζοντας ότι είναι ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα και από τους λίγους στην Ευρώπη που αξιολογήθηκε τόσο υψηλά.
Στην ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων επισημαίνεται, επίσης, ότι η εν λόγω βαθμολογία είναι η ανώτερη δυνατή που μπορεί να λάβει ένας ελληνικός οργανισμός στην παρούσα συγκυρία, και έχει ιδιαίτερη σημασία διότι επιτυγχάνεται στο μέσο μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, δεδομένου η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μέσα στην οποία λειτουργεί ο Δήμος Αθηναίων είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Η νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας επιφέρει αυτόματη υποβάθμιση της αξιολόγησης του Δήμου Αθηναίων, αφού σύμφωνα με τη μεθοδολογία του διεθνούς οίκου δεν δύναται ένας Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), να έχει υψηλότερη αξιολόγηση από την αξιολόγηση του κράτους, υπογραμμίζει ο Δήμος Αθηναίων στην ανακοίνωσή του.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1758060

No comments: