31.1.10

Τι πιέζει και τι ανησυχεί σήμερα τις ελληνικές τράπεζες

Η κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας αποτελούν τη βασική εστία πίεσης και ανησυχίας για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με έκθεση της Deloitte, που παρουσιάζει σήμερα η «Καθημερινή».

Την ώρα που αυξάνει η ανησυχία για τον κίνδυνο ρευστότητας και τις δυνατότητες αντίδρασης των ελληνικών τραπεζών, η Deloitte εμφανίζεται καθησυχαστική. Κάτι σπάνιο στις μέρες μας.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται, για παράδειγμα, ότι οι εγχώριες τράπεζες βρίσκονται σε αισθητά καλύτερη θέση από τις ευρωπαϊκές. Προκύπτει επίσης χαμηλός βαθμός δανεισμού ως ποσοστού του ΑΕΠ, μεγάλη καταθετική βάση και ισχυρή κεφαλαιακή βάση. Προβλέπει, όμως, με νόημα ότι το 2010 και το 2011 θα είναι έτη συγχωνεύσεων και θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο «μέγα-συγχωνεύσεων» μεταξύ των μεγάλων εγχώριων τραπεζών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κρίση αναπόφευκτα έχει δημιουργήσει μεγάλη πίεση στις μικρού μεγέθους τράπεζες. Ετσι αναμένεται η φετινή χρονιά και το 2011 να αποτελέσουν έτη συγκέντρωσης δυνάμεων στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με πρώτο αποτέλεσμα την απορρόφηση μικρών τραπεζών από μεγαλύτερες ή συγχωνεύσεις μικρών τραπεζών για τη δημιουργία μεγαλύτερου μεγέθους σχημάτων.

Ωστόσο η Deloitte δεν αποκλείει να δούμε και μέγα-συγχωνεύσεις μεταξύ μεγάλου μεγέθους τραπεζών. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια συγχώνευση μεγάλων τραπεζών προκειμένου να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις μεταξύ των άλλων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Αναλυτικότερα, η Deloitte σημειώνει ότι έως τώρα οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να ξεπεράσουν με επιτυχία τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς διεθνούς κρίσης μέσω του αποτελεσματικού μοντέλου λειτουργίας, της ισχυρής κεφαλαιακής τους βάσης, καθώς και λόγω της μηδαμινής έκθεσής τους σε τοξικά και άλλα δομημένα επενδυτικά προϊόντα που αποτέλεσαν μια από τις βασικές γενεσιουργές αιτίες της κρίσης.

Ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι οι εγχώριες τράπεζες απέφυγαν την εμπλοκή σε τοξικές επενδύσεις αξιοποιώντας τα κεφάλαιά τους για την εξαγορά τραπεζών και για την επέκταση της παρουσίας τους στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σε πείσμα της μείωσης της κερδοφορίας άλλα και των αυξημένων εποπτικών απαιτήσεων, βάσει των απαιτήσεων της Βασιλείας ΙΙ, η χρηματοοικονομική τους κατάσταση, σύμφωνα με την Deloitte, παραμένει ισχυρή, ενώ οι πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών θωράκισαν ακόμα περισσότερο την κεφαλαιακή τους βάση και με αυτό τον τρόπο υποστήριξαν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η Deloitte υπογραμμίζει τις σημαντικές -και εξαιρετικά ευνοϊκές- διαφορές τόσο σε ό,τι αφορά τον βαθμό δανεισμού όσο και την καταθετική βάση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «27».

Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2009, το συνολικό ενεργητικό της Εθνικής έφτανε τα 112 δισ. ευρώ, της Eurobank τα 84 δισ., της Alpha τα 69 δισ., της Πειραιώς τα 53 δισ., της ΑΤΕ τα 29 δισ., της Εμπορικής επίσης στα 29 δισ. και της MarfiEgnatia στα 21 δισ. ευρώ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_31/01/2010_388960

Φρένο στα δάνεια

Ακόμα και αν οι τράπεζες, είτε με τη βοήθεια της ΕΚΤ είτε με άλλο τρόπο, ξεπεράσουν το σκόπελο της αναχρηματοδότησης των 28 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου, με το κόστος του χρήματος να διαμορφώνεται στα σημερινά απαγορευτικά επίπεδα, η οικονομία θα υποφέρει.

Δίχως τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές, οι τράπεζες εν πολλοίς δεν θα είναι σε θέση να χορηγούν νέα δάνεια, με αποτέλεσμα ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης να είναι αρνητικός, επιδεινώνοντας την υφεσιακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Στελέχη τραπεζών χωρίς περιστροφές χαρακτηρίζουν ανέφικτο το στόχο που έθεσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας για διψήφιο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης την εφετινή χρονιά. Για να επιτευχθεί πιστωτική επέκταση της τάξης του 10% το 2010, θα πρέπει να διοχετευθούν στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά περί τα 25 δισ. ευρώ, νούμερο που με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα φαντάζει όνειρο καλοκαιρινής νυκτός.

Αντίθετα, δεδομένων της ύφεσης που δοκιμάζει την εγχώρια οικονομία και της δεινής δημοσιονομικής κατάστασης, οι επιτελείς των τραπεζών θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο τη στασιμότητα ή ακόμα και τη μείωση του υπολοίπου δανείων την εφετινή χρονιά, σε ποσοστό που θα μπορούσε να φτάσει το 5%.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_31/01/2010_388962

No comments: