23.2.10

Απαιτούνται σκληρά μέτρα για μια 10ετία

Μηδενικό έλλειμμα έως το 2020 για μείωση χρέους συστήνει η Eurobank

Πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,5% απαιτούνται ετησίως για να μειωθεί το δημόσιο χρέος σταδιακά στο 90% του ΑΕΠ το 2020, εκτιμά ειδική έκθεση της Eurobank, υπό την προϋπόθεση μέτριας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2% τα επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι, με δεδομένη την επιβάρυνση από τις αποπληρωμές τόκων, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει να μηδενιστεί για μια δεκαετία. Στην περίπτωση που ο ρυθμός ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία είναι χαμηλός (1% ετησίως), για να σταθεροποιηθεί το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να δημιουργεί πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% ετησίως.

Για τον λόγο αυτό, η Eurobank υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει αποφασιστικά μέτρα, τα οποία θα επαναφέρουν το κόστος δανεισμού σε λογικότερα επίπεδα.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται οι αυξήσεις των εσόδων, αλλά κυρίως οι μειώσεις των δημόσιων δαπανών «με επιθετικότερο τρόπο από αυτόν που έχουν προβλέψει οι αγορές, ώστε να ανατραπούν οι προσδοκίες χρεοκοπίας».

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι δαπάνες για δημόσια απασχόληση στην Ελλάδα έχουν διπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία και απορροφούν σήμερα το 55% των εσόδων, σε σχέση με 38% στην Ευρώπη των «27».

Η αποφυγή του «αργού θανάτου» της ελληνικής οικονομίας θα επιτευχθεί αναγκαστικά με την επιβολή πολυετούς ύφεσης, η οποία θα μειώσει μισθούς και τιμές, καταλήγει η Eurobank.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_23/02/2010_391750

No comments: