23.2.10

Ύφεση 1,5-2% προβλέπει η Κομισιόν για το 2010

Βουτιά στην ύφεση με συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 1,5% - 2% προβλέπει για φέτος, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν, καθιστώντας ανεπαρκές ακόμα και το εναλλακτικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας, με το οποίο ενεργοποιούνται πρόσθετα μέτρα 0,3% του ΑΕΠ ή περίπου 700 εκατ. ευρώ κατά έτος.

Την Πέμπτη, με τη δημοσιοποίηση των ενδιάμεσων προβλέψεών της για την ευρωζώνη, η Κομισιόν, κατά παρέκκλιση της συνηθισμένης πρακτικής της, αναμένεται να δημοσιοποιήσει και ξεχωριστές προβλέψεις για την εξέλιξη των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών στην Ελλάδα.

Σε αυτές, με βάση πληροφορίες, η συρρίκνωση της οικονομίας θα προβλέπεται μεταξύ του 1,5% και του 2% φέτος, έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης για ύφεση σε ποσοστό 0,3% και σταδιακή ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η εκτίμηση αυτή εξηγεί εν μέρει και την εμμονή της Κομισιόν για άμεσα πρόσθετα μέτρα -έως τις 15 Μαρτίου- ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ φέτος.

Η μεγαλύτερη ύφεση επηρεάζει το έλλειμμα από δύο πλευρές: αφενός διογκώνει απευθείας τον λόγο ελλείμματος προς ΑΕΠ (εξαιτίας της μείωσης του παρανομαστή) και αφετέρου οδηγεί σε τάσεις διεύρυνσης του ελλείμματος λόγω των τάσεων συρρίκνωσης των εσόδων του Δημοσίου από την ασθενέστερη οικονομική δραστηριότητα.

Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το υπουργείο Οικονομικών έχει συμπεριλάβει εναλλακτικό δυσμενές σενάριο όπου η ελληνική οικονομία αντί για 0,3% φέτος θα συρρικνωθεί κατά 0,8%, ενεργοποιώντας το "μαξιλάρι" του αποθεματικού δαπανών (10%) για φέτος και πρόσθετα μέτρα 0,3% για το 2011 και το 2012.

Βέβαια, τα πρόσθετα μέτρα που προβλέπει το εναλλακτικό σενάριο του ΠΣΑ φαντάζουν σταγόνα στον ωκεανό των πρόσθετων μέτρων που απαιτεί η Κομισιόν και φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ μόνο για… τον Μάρτιο.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/570200/Article.aspx

_________________
22.1.2010
ας κάνω τη δική μου πρόβλεψη αλά Economist την οποία απλά ας έχετε δει - εάν πάνε τα πράγματα φυσιολογικά θα έχουμε καλύτερη εκτίμηση σε 2-3 μήνες. Η Ελλάς το 2010 έχει δύο σενάρια, α. προσγείωση στο μείον 1 με 1.5% και β. κοντά στο μηδέν με αντίστοιχες περίπου πιθανότητες, ας πω 60-40%. Τα σενάρια αυτά επεκτείνεται και στο 2011 με ανάπτυξη πιο κοντά στο μηδέν (80%) και ένα 20% για ανάπτυξη άνω του +1%. Τα σενάρια αυτά έχουν μεγάλο περιθώριο προς τα επάνω έαν η παγκόσμια οικονομία τσιμπήσει (ναυτιλία και τουρισμός θα βοηθήσουν) και κάπως μικρότερο προς τα κάτω.

Μήπως, όπως γράφω εγώ, γράφουν τις αναλύσεις τους οι του Economist ή στην Κομισιόν;

Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με σχιζοφρενείς στην Κομισιόν, στις αγορές και όλους τους υπόλοιπους που υποστηρίζουν άμεσα μέτρα τέτοιου μεγέθους. Είναι σα να θέλουν απεργίες, διαδηλώσεις, ταραχές, δεκεμβριανά για κάνα τρίμηνο, τους αστυνομικούς να διαδηλώνουν μαζί με τους υπόλοιπους...

Μία άμεση λύση για να σταματήσουν αυτές οι πιέσεις είναι αυτό που έκανε το 1975 ο γάλλος συντηρητικός πρόεδρος Ζισκάρ ντ΄ Εστέν όταν φυλάκισε φοροφυγάδες γιατρούς.
Θα τους αρέσει στις Βρυξέλλες;

Η δικια μας λύση είναι διαφορετική: στοπ σε αγορές προϊόντων Γερμανίας-Γαλλίας-Ολλανδίας-κλπ...

Επτά προτάσεις

2 comments:

Greek Rider said...

Αν δεν ήμασταν καλά πελατάκια τους θα μας έβαζαν στην ΕΟΚ, ΕΕ, ΟΝΕ; Μάλλον όχι.

Για την ανάπτυξη η στατιστική υπηρεσία ραντάρ του Greek Rider προβλέπει ένα σοκαριστικό -4% με -5% που θα είναι όλο δικό μας.

geokalp said...

gr

μειον 4 ή 5% είναι όντως σοκαριστικό
αλλά δεν το βλέπω
και δεν το βλέπω λόγω αλχημειών πρώτα απ'όλα ;)
μετά, λόγω ιστορίας