23.2.10

Σε χαμηλό 6ετίας η αξία των εξαγορών στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών διαμορφώθηκαν οι αξίες συναλλαγών -εξαιρουμένων των συναλλαγών με συμμετοχή του δημοσίου- στον ευρωπαϊκό κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών το 2009.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε πρόσφατη μελέτη «European Financial Services M&A Insights» της PricewaterhouseCoopers (PwC), κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς ανακοινώθηκαν συμφωνίες ύψους μόλις €80 δισ. σε σύγκριση με €178 δισ. το 2008 και €208 δισ. το 2007. Η κυβερνητική ανάμειξη μειώθηκε σημαντικά το 2009 και, εάν εξαιρεθούν οι συναλλαγές με συμμετοχή του δημοσίου, τα αντίστοιχα νούμερα θα ήταν μόλις €41δισ. για το 2009 σε σύγκριση με €70 δισ. για το 2008 και €45 δισ. για το 2004.

Παρά τη μείωση της αξίας των συναλλαγών σε απόλυτα νούμερα, οι συμφωνίες με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα κατείχαν αυξανόμενο μερίδιο επί του συνόλου. Οι συναλλαγές με συμμετοχή του δημοσίου μειώθηκαν στο 24% της συνολικής αξίας συμφωνιών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009, σε σύγκριση με 58% για το πρώτο εξάμηνο. Οι διασυνοριακές συναλλαγές ως ποσοστό των συναλλαγών του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν στο 65% το 2009 από 41% το 2008.

«Το επίπεδο των συμφωνιών στην ευρωπαϊκή αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κινήθηκε το 2009 στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6 ετών. Παρ’ όλα αυτά αναμένουμε ένα σημαντικό αριθμό συναλλαγών με στόχο την αναδιάρθρωση στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, με τον ιδιωτικό τομέα να συμμετέχει πιο ενεργά καθ’ όλη την διάρκεια του 2010», σχολίασε ο Νικόλας Πεγειώτης, επικεφαλής του τμήματος Deals της PricewaterhouseCoopers στην Ελλάδα.

Όσον αφορά πάντως το 2010, οι προοπτικές είναι θετικές, ενώ η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, καθώς η αναδιάρθρωση του κλάδου εντείνεται, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές θα αρχίσουν να ανακάμπτουν φέτος.

Το 59% των επαγγελματιών που συμμετείχαν στη μελέτη πιστεύουν ότι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα είναι οι πιθανότεροι υποψήφιοι αγοραστές στον κλάδο το 2010 και το 2011. Το 73% των συμμετεχόντων αναμένει η διάθεση για μεγάλες συναλλαγές στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να αυξηθεί κατά τη διάρκεια του έτους. Το γεγονός αυτό αποτελεί σαφή στροφή αισιοδοξίας, όταν το 2008 μόνο το 42% έδωσε θετική απάντηση στην ίδια ερώτηση.

Σύμφωνα με τον κ. Πεγειώτη, «η μερίδα του λέοντος στις συμφωνίες θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα το 2010». «Στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετέθεσαν το επίκεντρο του ενδιαφέροντός στις από την υποστήριξη συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών οργανισμών στην έξοδό στις από τον κλάδο μεσοπρόθεσμα έως και μακροπρόθεσμα. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε ότι είναι απίθανο να υλοποιηθούν μεγάλης κλίμακας απεπενδύσεις από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το 2010.»

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1781357

No comments: