23.2.10

Ακόμα ένα "ναι" για το φόρο στις τράπεζες

Η αρχή έγινε στο ECOFIN του περασμένου μήνα. Ο Σουηδός υπουργός οικονομικών είχε προτείνει τότε στους συναδέλφους του την επιβολή φόρου στις τράπεζες, ώστε οι χώρες-μέλη να ανακτήσουν μέρος των χρημάτων, που έχουν καταβάλει για να στηρίξουν τα πιστωτικά ιδρύματα. Η πρόταση μιλούσε για φόρο επί δανείων και όχι επί συναλλαγών και ήταν στο πρότυπο του αντίστοιχου φόρου, που έχει ήδη ανακοινώσει ο Μπαρακ Ομπάμα.

Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι φάνηκαν μοιρασμένοι στις αντιδράσεις τους. Οι περισσότεροι – κυρίως οι «ισχυροί» - είχαν δηλώσει ότι θα αποφάσιζαν για τα του οίκου τους και θα επεξεργάζονταν τα δικά τους μέτρα.

Ένα μήνα μετά, μία χώρα μέλος της Ευρωζώνης ήρθε να υλοποιήσει στην ουσία τη σουηδική πρόταση. Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Werner Faymann, συναντήθηκε χθες με τους επικεφαλής των μεγάλων τραπεζών της χώρας, όπως η Raiffeisen Zentralbank, η Bank Austria and η Erste Group.

«Είμαι πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε έναν τραπεζικό φόρο και ότι θα τον επιβάλλουμε», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κύριος Faymann. Εκτιμά, μάλιστα, ότι – κατ΄ αυτό τον τρόπο – οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να αυξήσουν τη ρευστότητα προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις και επίσης η κερδοσκοπία θα καταστεί πολύ πιο δαπανηρή. Πώς θα γίνει αυτό;

Ο φόρος θα ανταμείβει τις τράπεζες, που κινούνται «συντηρητικά», στηρίζοντας την πραγματική οικονομία – αυξάνοντας την κεφαλαιακή επάρκεια και δανείζοντας νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις – και θα «τιμωρεί» τις πιο ριψοκίνδυνες δραστηριότητες. Πώς θα επιβληθεί ο φόρος;

Γεγονός είναι ότι δεν έχουν καθοριστεί πλήρως οι λεπτομέρειες και ο τρόπος επιβολής του. Το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή, πάντως, περιλαμβάνει φόρο 0,07% επί των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών. Πόσα έσοδα αναμένονται;

Περί τα 500 εκατομμύρια ΕΥΡΩ το χρόνο. Ποσό, που εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στους φορολογούμενους σημαντικό μέρος των χρημάτων, που έδωσαν έμμεσα, για τη στήριξη τραπεζών και τις ενέσεις ρευστότητας προς αυτές, καθώς και για τις κρατικοποιήσεις της Hypo Group Alpe Adria and της Kommunalkredit.

Το συγκεκριμένο μέτρο έρχεται σε μια περίοδο, που ήδη έχουν επιβληθεί απαγορευτικοί στην ουσία φόροι στα τραπεζικά bonus, ενώ πληθαίνουν ξανά οι φωνές που ζητούν την επιβολή του tobin tax στις χρηματιστηριακές συναλλαγές παγκοσμίως. Ο φόρος στην Αυστρία θα επιβληθεί από το 2011, τουλάχιστον για δύο χρόνια, εκτός αν αποφασιστεί ένας ενιαίος ευρωπαϊκός φόρος.

Από την πλευρά τους, οι αυστριακές τράπεζες προειδοποιούν για το ενδεχόμενο μείωσης της παροχής πιστώσεων και ανάσχεσης της ανάκαμψης της οικονομίας. Πάντως, μελέτη της κεντρικής τράπεζας της χώρας υποστηρίζει ότι η επιβολή φόρου στις τράπεζες θα έχει οριακό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, οδηγώντας σε μείωση του ΑΕΠ το πολύ κατά 0,1%.

http://www.capital.gr/tax/Article.aspx?id=913110

No comments: