23.2.10

MS: Ελλάδα-ΟΝΕ μεταξύ σφύρας και άκμονος

Στο ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Ελλάδα αναφέρεται σε έκθεσή της στις 22/2 η Morgan Stanley, τονίζοντας πως η αβεβαιότητα για το θέμα παραμένει υψηλή.

Ο διεθνής οίκος, ο οποίος τονίζει ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα τελική απόφαση και πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική στήριξη, εκτιμά πως αν και η ελληνική κρίση θα μπορούσε να περιοριστεί από άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης, μια ευρύτερη κρίση δύσκολα θα ήταν δυνατόν να ανασχεθεί.

Η Morgan Stanley εκτιμά πως η παροχή οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα θα απέτρεπε την «μετάδοση» της κρίσης από τις «περιφερειακές» χώρες προς τον πυρήνα της ευρωζώνης. Οι πολιτικές προτάσεις που βρίσκονται τώρα υπο συζήτηση θα μπορούσαν ενδεχομένως να πλήξουν την πιστωτική ποιότητα των βασικών χωρών της Ευρωζώνης, αναφέρει ο οίκος.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Morgan Stanley, η Ελλάδα, «κουτσά-στραβά» θα τα καταφέρει και ότι θα μπορέσει να ανατρέψει την δημοσιονομική της κατάσταση χωρίς να λάβει οικονομική βοήθεια.

Ένα άλλο σενάριο, θέλει την Ελλάδα να λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Λόγω νομικών περιορισμών, ο διεθνής οίκος εκτιμά πως η βοήθεια αυτή είναι πιθανότερο να έρχονταν υπό τη μορφή έκτακτου δανείου αντί της ξεκάθαρης διάσωσης, εάν η Ελλάδα χρειάζονταν εξωτερική οικονομική βοήθεια.

Η τρίτη πιθανή έκβαση θα ήταν η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. H Morgan Stanley, πάντως, αν και θεωρεί πως αυτό το σενάριο είναι το λιγότερο πιθανό, δεν το αποκλείει.

http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/570272/Article.aspx

2 comments:

Greek Rider said...

Κάποια ενδιαφέροντα άρθρα:

http://www.voxeu.org/index.php?q=node/4666

http://www.economist.com/world/united-states/displaystory.cfm?story_id=15549292&source=hptextfeature?sa_campaign=twitter

geokalp said...

στο πρώτο έχουμε τα όσα υποστηρίζει ο Στιγκλιτζ και προσπάθησε να κάνει ο ΓΑΠ

για το δεύτερο θυμήθηκα μια αμερικάνικη ταινία με έναν κήρυκα που έστηνε τη τέντα του σε αγροτικές περιοχές και μέσω "κατασκοπείας" έπιανε τις αδυναμίες των κατοίκων ώστε να τους χαϊδεύει τ'αυτιά και να μαζεύει τις δωρεές τους
μέχρι που δεν άντεξε την απάτη...