25.2.10

Ρόμπεϊ: Nα διδαχθεί η EE από την ελληνική περίπτωση

Να κληθούν σε ακρόαση όσοι εμπλέκονται στην ελληνική κρίση πρότεινε ο Γκι Φέρχοφστατ

Η ΕΕ θα πρέπει να διδαχθεί από την ελληνική περίπτωση ώστε να προλαμβάνει στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις, αντί να τις αντιμετωπίζει εκ των υστέρων, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
Ο κ. Ρόμπεϊ μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, παρουσίασαν χθες Τετάρτη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα κύρια αποτελέσματα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου, το οποίο εστίασε κυρίως στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε στο μήνυμα αλληλεγγύης, το οποίο δόθηκε στην Ελλάδα στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και στην προτροπή των «27» προς την Αθήνα να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικεντρώθηκε στην ευρωπαϊκή στρατηγική για το 2020, η οποία συζητήθηκε στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και στους στόχους που θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάπτυξη στην ΕΕ.
Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ (Γαλλία) διερωτήθηκε κατά πόσο η κρίση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος οφείλεται στα προβλήματα της Ελλάδας, ενώ αναφέρθηκε στη δεινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Πρότεινε δε την «τολμηρή», όπως χαρακτήρισε ο ίδιος, ιδέα, οι οικονομικές πολιτικές των χωρών-μελών της ευρωζώνης να συζητούνται πρώτα στο Eurogroup και μετά στα εθνικά κοινοβούλια.
Στο πρόβλημα των διαρκώς αυξανόμενων ποσοστών της ανεργίας στην Ευρώπη αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών, Στίβεν Χιουζ (Μ. Βρετανία).
Ζήτησε επίσης μια «ανθρώπινη οδό εξόδου από την κρίση» και τον απεγκλωβισμό της ΕΕ από τις πολιτικές αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φέρχοφστατ, υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία να διερευνήσει τους λόγους της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες».
Πρότεινε μάλιστα να κληθούν σε δημόσια ακρόαση όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στην ελληνική κρίση, δηλαδή εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Eurostat τις ελληνικές αρχές και τις τράπεζες επενδύσεων.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί «ευρωπαϊκή λύση» στο ελληνικό πρόβλημα είτε μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων είτε μέσω της σύστασης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.
Σημείωσε, ακόμα, ότι τα τελευταία χρόνια το χάσμα ανάμεσα στην ελληνική και τη γερμανική οικονομία οξύνθηκε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ύπαρξης συγκεκριμένων οικονομικών εργαλείων διαχείρισης της ευρωζώνης. «Έχουμε επιτύχει τη νομισματική ένωση, αλλά όχι την πραγματική οικονομική ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου δήλωσε πως συμφωνεί η πρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων, Ρεμπέκα Χαρμς από τη Γερμανία.
Η κ. Χαρμς επισήμανε ότι «η ανθελληνική εθνικιστική στάση απέναντι στην Ελλάδα δεν βοηθάει καθόλου» και τόνισε ότι για να πάψουν οι αντιευρωπαϊκές τάσεις θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει τις ευθύνες της.
Υποστήριξεακόμη ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνδράμει αν χρειαστεί την Ελλάδα, ενώ η Ελλάδα από την πλευρά της θα πρέπει να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της.
Στη δευτερολογία του, ο κ. Ρόμπεϊ υπεραμύνθηκε των θετικών πλευρών των πολιτικών που έχει εφαρμόσει η ΕΕ στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας.
Σε ό,τι αφορά δε την περίπτωση της Ελλάδας σημείωσε ότι στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «δόθηκε το σωστό μήνυμα» τόσο αναφορικά με τις ευθύνες της Αθήνας στην αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης όσο και αναφορικά με την πρόθεση της ΕΕ να επιδείξει αλληλεγγύη «εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο».
Επίσης, αναφέρθηκε στη δέσμευση της Αθήνας να λάβει, αν χρειαστεί, πρόσθετα μέτρα και παραδέχθηκε ότι η ΕΕ θα πρέπει να διδαχθεί από την ελληνική περίπτωση ώστε να προλαμβάνει στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις, αντί να τις αντιμετωπίζει εκ των υστέρων.
«Κάθε κρίση είναι και μια πρόκληση» δήλωσε ο κ. Ρόμπεϊ και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για καλύτερη ρύθμιση των αγορών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
«Η ΕΕ θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τη συλλογική της ευθύνη, τόσο σε επίπεδο θεσμικών οργάνων, όσο και σε επίπεδο κρατών-μελών», κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: